Arrangemang

Stadsbiblioteket Göteborgs program 7-13 december

Publicerat 7 december 2015 | Av |

Open mic, okända sidor av Tranströmer, litterär nostalgitripp, poesi och sexualkarnevalisk fanfiction. Sista chansen för i år att gå på sagostunder för de allra minsta. Och så blir det
julstämning på Stadsbiblioteket med julkonserter för både stora och små.

Måndag

Ipad för nybörjare 55+

Måndagar plan 2 kl 11–13. Vi ses i entrén 10.50
Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Du anmäler dig automatiskt för två gånger eftersom kursen är två måndagar i följd. Delta max en kursomgång under hösten. Föranmälan krävs, se sida 12.

Pågår till och med måndag 7/12. Vi startar igen måndag 11/1.

Talboksdrop-in

Måndagar Specialmedia Plan 1 kl 15–17
Vi visar dig med läsnedsättning appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning.

Pågår till och med måndag 14/12. Vi startar igen måndag 11/1.

Dynamos bokcirkel för unga

Måndag 7/12 Dynamo kl 17
Vi bjuder på fika och pratar tillsammans om Änglafall av Susan Ee, där apokalypsens änglar har utplånat den moderna världen. De få människor som finns kvar kämpar för överlevnad i ett dystopisk USA.

Låna boken på biblioteket och läs den innan träffen.

Anmäl dig till: dynamo@kultur.goteborg.se

Brädspelskväll

Måndag 7/12 Dynamo kl 17–21
Nördigt är trendigt och brädspel är ett måste i höst! Vi fikar och spelar brädspel. Passar både den erfarne spelaren och den nyfikne nybörjaren. På plats finns spelföreningarna SARZ och Västspel.

Poesi & Sexualkarnevalisk fanfiction

Måndag 7/12 Trappscenen kl 18
Karin Bryggers Vi kom från överallt är en polyfon diktberättelse om utsatthet, kärlek och sorg. Rösterna i boken är från dem som blev kvar. Kvar i det frostiga gräset där de matar svanarna och drömmer om att kvantfysiken och poesin ska lysa upp det mörker som ensamhet och fattigdom inte kan hejda.

Kritikern och översättaren Jenny Högström författardebuterar med Achtung Blitzkrieg – ett stycke sexualkarnevalisk fanfiction illustrerad av serietecknaren Lars Krantz.

Kennet Klemets Medan jag skrivs är en urvalsvolym som överblickar det egna författarskapet utanför diktsamlingarna. Här finns dikter som ingått i tidskrifter, tidningar och antologier tillsammans med tidigare opublicerat material och ett par alternativa versioner.

Vad händer efter klimatmötet i Paris?

Måndag 7/12 Hörsalen kl 18

Den 30 november till 11 december samlas världens länder i Paris för COP21, det tjugoförsta mötet under FN:s klimatkonvention. Mötet är särskilt viktigt eftersom länderna där ska enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020. Hur ställer sig Sveriges riksdag till mötet och hur kommer Sverige att arbeta med det nya klimatavtalet? Deltagarna i debatten är riksdagsledamöter, och deras uppgift är att svara på frågor om klimatet.

I samarbete med Riksdagshörnan Göteborg

På lätt svenska

Språkträffar på kvällen
Måndagar & Onsdagar Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Tisdag

För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 10.30
Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela! Sångstunden leds av babysångkonsulent Charlotte Ljung. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För barn: Vicke Vire (2–8 mån)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 11.30
Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

På lätt svenska

Språkträff på dagen
Tisdagar Plan 2 kl 13
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdagar plan 1 kl 15–17
Vi visar hur du lånar e-böcker, laddar ner tidningar med PressReader och svarar på dina frågor om surfplattor, appar, sociala medier och det digitala biblioteket.

Julkonsert med Generationskören

Tisdag 8/12 Trappscenen kl 17
Generationskören är en kör där människor i alla åldrar tar ton tillsammans. Pop, folkmusik och jazz blandas med julmusik. Dessutom tipsar bibliotekarier om juliga böcker, filmer och musik.

Glöm Google – upptäck databaser!

Tisdagar Plan 2 kl 16.30–19 Drop-in
Tidningar, artiklar, skönlitteratur, biografier, stipendier, naturvetenskap, medicin, historia, geografi och juridik. Upptäck våra databaser! Här finns nästan allt. Vi hjälper dig att söka.

Pågår till och med tisdag 15/12. Vi startar igen tisdag 19/1.

Ladda ner tidningar på olika språk

Tisdagar på Plan 2 kl 16.30–19
Vi visar hur du laddar ner tidningar på 60 olika språk från över 100 olika länder.

Pågår till och med tisdag 15/12. Vi startar igen tisdag 19/1.

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vi hjälper dig med SFI- och gymnasie-läxor.

Pågår till och med torsdag 17/12. Vi startar igen tisdag 19/1.

Läsecirkel med lättlästa böcker

Tisdag 8/12 plan 2 kl 17.30
Vi läser och pratar om lättlästa böcker tillsammans.

Anmäl dig till AnnaCarin Elf, bibliotekarie, 031-368 33 78.

Onsdag

Seniornet datorhandledning 55+

Onsdagar på plan 1 kl 10–11 och 11–12
Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post med mera. Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger under hösten. Föranmälan krävs, se sida 12.

Pågår till och med onsdag 9/12. Vi startar igen onsdag 13/1.

För barn: Läxhjälp (9–12 år)

Varje onsdag 2/9–9/12 på barnavdelningen kl 16–18
Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma! I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund.

Open Mic

Onsdag  9/12 Hörsalen kl 18–20
Vill du dansa, läsa en dikt, sjunga eller jonglera? Scenen är öppen för dig och dina vänner, utan jury eller uttagningar. Föranmälda har förtur men du kan också bara dyka upp. Vi har tekniker, PA och mickar – allt annat får du ta med dig! Anmäl dig till: jerker.forsberg@centrum.goteborg.se.

I samarbete med Fritid Centrum

Litterär nostalgitripp

Onsdag 9/12 Plan 1 kl 18
Tio års upptäcktsresande i Norden och Storbritannien resulterade i en liten guidebok där kulturjournalisten Catharina Miller och pressfotografen David Miller – utifrån lite udda perspektiv – presenterar 40 författarskap på båda sidor av Nordsjön. Följ med på spaning efter berömda skrivbord.

På lätt svenska

Språkträffar på kvällen
Måndagar & Onsdagar Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Torsdag

Datorhandledning för nybörjare

Torsdag 10/12 Plan 2 kl 15–17
Drop-in för dig som behöver hjälp med att komma igång med e-post, ordbehandling, skriva/spara och grunderna för hur du söker information på internet. Ingen föranmälan.

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vi hjälper dig med SFI- och gymnasie-läxor.

Pågår till och med torsdag 17/12. Vi startar igen tisdag 19/1.

Drop-in för nyföretagare

Torsdag 10/12 Plan 2 kl 17–19
Träffa rådgivare och andra aktörer som hjälper dig till eget företagande och ger svar på dina frågor. Medverkande: Almi, Brewhouse, Coompanion, Drivhuset, NyföretagarCentrum, Skatteverket och Stadsbibliotekets företagarinfo. Ingen föranmälan. Kort introduktion kl 17, skriv sedan upp dig för

15 min per aktör. För mer info, mejla: finfo@kultur.goteborg.se

Skriv- och skaparcirkel för dig 13-25 år

Torsdag 10/12 Dynamo kl 17-19
Tema: Berättelser ur livet
Vi pratar om att måla upp bilder ur vardagen i musiktexter, litterära texter och serier och alla deltagare får själva välja vilken form de vill berätta i. Är man intresserad av att berätta i bilder så gör man det, är man främst en skribent så skriver man, och så vidare.

Datorhandledning för nybörjare

Torsdag 10/12 på Plan 2 kl 15–17
Drop-in för dig som behöver hjälp att komma igång med e-post, att skriva och spara dokument och att söka information på internet.

Ondskans poetik – den okände Tranströmer

Torsdagen 10/12 Plan 1 kl 18
Utifrån Tomas Tranströmers prosadikt Exorcism föreläser litteraturvetaren och poeten Simon Solomon om mer okända sidor hos Tranströmer, om barndomsminnen, ångest, film och pianospel. Språk: Engelska.

Fredag

För barn: Fredagshänget (9–12 år)

Varje fredag 4/9–11/12 på barnavdelningen kl 16–17
Gillar du att träffa och hänga med kompisar? Gillar du också att spela spel, pyssla och göra roliga skapandeuppdrag? Kom till barnavdelningens Crafty Corner där vi gör olika roliga saker varje fredag. Ingen anmälan, det är bara att komma. Vi ses!

Frukostprat

Fredag 11/12 Caféet Plan 1 kl 9–10
Vart tog det vanliga samtalet vägen i dagens sociala mediebrus? Kiriaki Christoforidis leder spännande frukostprat i Roots Café. Du får också lästips på morgonens tema: Är julen farlig?

Lördag

Musikalisk Sagostund med Ingvo & Börje

Lördag 12/12 på barnavdelningen kl 15
Ingen förbokning, men begränsat antal platser och biljett hämtas i barnavdelningens disk från kl 14.30 samma dag.

Söndag

Tipp tipp tapp … Alla åldrar

Söndag 13/12 Lilla scenen kl 14

Så mörk är natten i midvintertid, men se då nalkas lucia… Så går en annan fin luciasång. Och idag, den 13 december, är det självaste lucia och vi hoppas att ni alla vill komma hit och sjunga med oss! Albin, den musicerande bokbusschauffören, spelar på sin gitarr medan vi andra tar i från tårna. Kom gärna i ditt lussenattlinne eller annan utklädnad som du gillar. Ingen bokning, alla får plats. Tillsammans lyser vi upp vintermörkret.

Läsecirkel på Finska

Söndag 13/12 kl 15 (Vi ses i entrén kl 14.45)
Vi läser och diskuterar finska romaner och noveller. Ingen föranmälan. Ansvarig bibliotekarie nås på 031-368 31 98.

Kommentarer inaktiverade.