Stadsbiblioteket Göteborgs program 5-11 oktober
Nordic Noir med Johanna Holmström, poesisamtal med Aase Berg, brädspelskvällar i Dynamo. Lördag och söndag finns massor av intressant på temat dyslexi, bland annat kommer Martin Widmark.
Måndag
För barn: Hemliga klubben (7–9 år)
Varannan måndag start 21/9 på barnavdelningen kl 15.30–16.30
Är du nyfiken, gillar att läsa och vill träffa nya kompisar? Vi tipsar varandra om bra böcker, ta gärna med en egen favorit! Varje tillfälle avslutas i Verkstan med eget skapande. Anmälan senast 11/9 till barn.stadsbiblioteket@kultur.goteborg.se
Ange namn, ålder och telefonnummer. Anmälan gäller samtliga sju tillfällen (21/9, 5/10, 19/10, 2/11, 16/11, 30/11, 14/12). Besked om du fått plats i gruppen lämnas senast en vecka innan start.
För unga vuxna: Brädspelskvällar i dynamo
Plats: Dynamo Game kl 17–21
Nördigt är trendigt och brädspel är ett måste i höst! Kom och fika och spela brädspel. Passar både den erfarne spelaren och den nyfikne nybörjaren. På plats finns spelföreningen SARZ.
För vuxna: Klassikerprat #3 – Spela för mig, Zorba av Nikos Kazantzakis (1883–1957)
Plats: Plan 1 kl 18
Spela för mig, Zorba baseras på Kazantzakis egna upplevelser, då han 1917 tillsammans med den mångkunnige livsnjutaren Giorgos Zorba försökte öppna en gruva på Peloponnesos.
I dagens krisdrabbade nationaldiktarens böcker som en slags uppbyggelselitteratur.
Föreläsare och samtalsledare: Torsten Rönnerstrand, litteraturvetare och aktuell med nya boken Sokrates, Zorba och Lambrakis. Krisernas Grekland i politik och litteratur.
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
För vuxna: Ipad för nybörjare 55+
Plats: plan 2 kl 11–13
Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Du anmäler dig automatiskt för två gånger eftersom kursen är två måndagar i följd. Delta max en kursomgång under hösten.
Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Vi ses i receptionen kl 10.50.
För vuxna: Talboksdrop-in
Plats: Specialmedia Plan 1 kl 15–17
Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning.
För vuxna: På lätt svenska
Språkträff på kvällen
Plats: Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.
Tisdag
För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)
Varje tisdag 1/9–8/12 kl 10.30
Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela! Sångstunden leds av babysångkonsulent Charlotte Ljung. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.
För barn: Vicke Vire (2–8 mån)
Varje tisdag 1/9–8/12 kl 11.30
Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.
För vuxna: På lätt svenska
Språkträff på dagen
Plats: Plan 2 kl 13
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.
För vuxna: Läsecirkel på Engelska
Tisdagar 6/10, 3/11, 1/12 plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar engelska romaner och noveller. I oktober läser vi The Rise and Fall of Great Power av Tom Rachman, du kan låna den i disken på plan 2. Föranmälan krävs, se sida 20.
Läxhjälp för gymnasiet och SFI
Plats: Plan 2 kl 16.30–19
Vill du ha läxhjälp, behöver information till en uppsats eller bara lite studiero? Plugga hos oss och få hjälp med olika ämnen.
I samarbete med Göteborgs Universitet.
För vuxna: Johanna Holmström
Plats: Trappscenen kl 18
Johanna Holmström, en av den unga generationens litterära skinande stjärnor i Finland, är aktuell med en Nordic Noir-thriller, Hush Baby. Johannas tidigare roman Asfaltsänglar (2013) fick strålande kritik och hon har även vunnit Sveriges Radios Novellpris (2003) och Svenska Dagbladets litteraturpris (2009).
Samtalsledare: Yrjö Risunen, journalist.
För vuxna: Glöm google – Upptäck databaser!
Plats:Plan 2 kl 16.30–19 Drop-in
Tidningar, artiklar, skönlitteratur, biografier, stipendier, naturvetenskap, medicin, historia, geografi och juridik. Upptäck våra databaser! Här finns nästan allt. Vi hjälper dig att söka.
För vuxna: Teknikdrop-in med e-bokshjälp
Plats: plan 1 kl 15–17
Vi visar hur du lånar e-böcker, laddar ner tidningar med PressReader och svarar på dina från or om surfplattor, appar, sociala medier och det digitala biblioteket.
Onsdag
För barn: Läxhjälp (9–12 år)
Varje onsdag 2/9–9/12 på barnavdelningen kl 16–18
Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma! I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund.
För vuxna: På lätt svenska
Språkträff på kvällen
Plats: Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.
För vuxna: Alltid uppkopplad, Aldrig avkopplad
Plats: Trappscenen kl 12
Hur hänger mobilen ihop med sömn, stress och psykisk ohälsa? Sara Thomée, psykolog och forskare, talar om konsekvenserna av intensiv dator- och mobilanvändning. I samarbete med Hälsolots Centrum Majorna-Linné. Föreläsningen teckenspråkstolkas.
För vuxna: Hållbar Ekonomi – en utopi?
Onsdag 7/10 Trappscenen kl 14–20.30
Minifilmfestival, föredrag och panelsamtal. Kriser som massarbets-löshet, klimatförändringar och skuldberg ställs ofta mot varandra. Idag undersöker vi visioner som kan visa vägen framåt, som kollaborativ ekonomi och grönt entreprenörskap. I samarbete med
Studiefrämjandet, Omställning Göteborg, Vägen Ut!-kooperativen, Coompanion, Kollaborativ Ekonomi Gbg, Steg 3, Climate Crowd.
För vuxna: Poesisamtal med Aase Berg
Plats: Plan 1 kl 18
Aase Bergs nya diktsamling Hackers handlar om utvägar ur kvinnofällan, om våldsam listighet och hur man fuckar upp systemen inifrån. Den augustprisnominerade Aase Berg har belönats med Aftonbladets litteraturpris och Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen.
Poesisamtal är en öppen cirkel där poeter, författare och andra gästföreläsare är inbjudna att leda samtal.
För vuxna: Släktforskning
Plats: plan 2 kl 13–15
Vi visar bibliotekets databaser och hjälper dig att börja släktforska. Handledningen är individuell och du kan delta max 4 gånger under hösten. Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se Avboka din plats vid förhinder. I samarbete med GöteborgsRegionens Släktforskare.
För vuxna: Seniornet datorhandledning 55+
Plats: plan 1 kl 10–11 och 11–12
Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post med mera. Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger under hösten. Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se
För vuxna: Läxhjälp för högstadiet
Plats: Dynamo kl 16–18
Röda Korsets ungdomsförbund ger läxhjälp till dig i högstadiet.
Torsdag
För barn: Bibblans bokslukare (10–12 år)
Torsdag 10/9, 8/10, 5/11 och 3/12 på barnavdelningen kl 16–17.30
Kom så läser vi böcker, pratar om böcker och tipsar om böcker som får oss att bli glada, arga, ledsna, undrande, eller kanske lite darriga i knäna. Och så fikar vi! Anmälan senast 1/9 till barn.stadsbiblioteket@kultur.goteborg.se
Ange namn, ålder och telefonnummer. Anmälan gäller samtliga fyra tillfällen. Besked om du fått plats i gruppen lämnas senast en vecka innan start.
För vuxna: Vi får aldrig glömma!
Plats: Hörsalen kl 18.30
Vittnesmål från atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki och kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Bland kvällens talare återfinns dr. Osamu Saito, läkare och fredsaktivist, som de fyra senaste åren har hjälpt människor som drabbades av kärnkrafts-katastrofen i Fukushima. I samarbete med Fredsam Göteborg.
För vuxna: Körkortsboken på Lätt svenska
Varannan Torsdag på plan 2 kl 17.30
Lärare från körskolan hjälper dig att läsa och förstå körkortsboken. Datum: 8/10, 22/10, 5/11, 19/11, 3/12. Ingen anmälan.
För vuxna: Läxhjälp för gymnasiet och SFI
Plats: Plan 2 kl 16.30–19
Vill du ha läxhjälp, behöver information till en uppsats eller bara lite studiero? Plugga hos oss och få hjälp med olika ämnen.
I samarbete med Göteborgs Universitet.
Fredag
För barn: Fredagshänget (9–12 år)
Varje fredag 4/9–11/12 på barnavdelningen kl 16–17
Gillar du att träffa och hänga med kompisar? Gillar du också att spela spel, pyssla och göra roliga skapandeuppdrag? Kom till barnavdelningens Crafty Corner där vi gör olika roliga saker varje fredag. Ingen anmälan, det är bara att komma. Vi ses!
Lördag
För barn: Sagor på svenska (från 3 år)
Ingen förbokning till dessa sagostunder, men begränsat antal platser och biljett hämtas i barnavdelningens disk från kl 14.30 samma dag.
Dockspel med Sofia Löwenmark
Lördag 19/9, 10/10, 14/11 och 28/11 på barnavdelningen kl 15
För barn: Sagostund på spanska med Milagros Picon Mörk
Lördagar 12/9, 10/10 och 14/11 på barnavdelningen kl 14.
För vuxna: Läsecirkel på Ungerska
Lördag 10/10, 7/11, 5/12 kl 16 (entrén kl 15.45)
Vi läser och diskuterar ungerska romaner och noveller.
Ingen föranmälan behövs. Ansvarig är Maria 031-366 94 60.
Dyslexidagarna 2015 – lördagen
Lördag 10/10 i hela stadsbiblioteket
Kl 11 Hörsalen: Martin Widmark är en av landets mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare och även mellanstadielärare och initiativtagare till projektet ”En läsande klass”.
Kl 12 Utställningshallen: Utställarna presenteras.
Kl 12 Tellus, barnavdelningen: Logoped och speciallärare Helena Jacobsson föreläser om läs- och skrivsvårigheter tillsammans med elever med egen erfarenhet.
Kl 14 Hörsalen: Mona Näreskog, lärare och överläkare i skolpsykiatri i Stockholms kommun, berättar om svårigheter som kan uppstå när man inte kan läsa som andra. Hon berättar också om läs- och skrivsvårigheter som kan kopplas till andra funktionsnedsättningar.
Hela dagen på avdelningen Specialmedia: Vi visar appen Legimus och även TorTalk och ZoomText på våra datorer.
Lördag 10/10–söndag 11/10
Lördag och söndag kl 12–17 finns det representanter från bland annat Dyslexiförbundet (FMLS), Svenska Dyslexiföreningen och Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn (FDB) i utställningshallen.
Söndag
Söndag 11/10 på barnavdelningen kl 14
Författaren Helena Öberg läser ur sin nya bilderbok Din tur, Adrian, och samtalar. Boken berättar om 10-årige Adrian, som kämpar med dyslexi och en oförstående omvärld, men som också bär på vackra cirkusdrömmar. Begränsat antal platser.
Dyslexidagarna: Utställning
Dyslexidagarna 2015 – söndagen
Söndag 11/10 i hela stadsbiblioteket
Kl 12 Hörsalen: Specialpedagog och IKT-utvecklare
Gunilla Almgren Bäck brinner för elevers delaktighet i lärandet och gemenskapen. Hon tilldelades 2011 Guldäpplets särskilda pris.
Kl 13 Trappscenen: Ellinor Karlsson är själv dyslektiker och i föreläsningen En dyslektiker i klassen – hur ska jag göra? beskriver hon dyslexi utifrån dyslektikerns perspektiv och ger massor med tips på hur man som pedagog kan förbättra sin undervisning för en dyslektiker.
Kl 14 Tellus, barnavdelningen: Helena Öberg läser och samtalar utifrån sin nya bilderbok Din tur, Adrian. Boken handlar om Adrian som har dyslexi och vackra cirkusdrömmar. (Marie J lägger in detta program, hon har lite mer info)
Hela dagen på avdelningen Specialmedia: Vi visar appen Legimus och även TorTalk och ZoomText på våra datorer.
För vuxna: Läsecirkel på Finska
Söndag 11/10, 15/11, 13/12 kl 15 (entrén kl 14.45)
Vi läser och diskuterar finska romaner och noveller.
Ingen föranmälan. Ansvarig är Pirjo 031-368 31 98.