Arrangemang

Stadsbiblioteket Göteborgs program 4-10 maj

Publicerat 4 maj 2015 | Av |

Vecka 19 bjuder på Trappa ner med Midaircondo och Sanna Hartnor, Peter R. Keen visar bilder och berättar om sin morfar nobelpristagaren Gustaf Dalén. På lördag är det Fair Trade Day för stora och små: bl.a. kan du komma och byta leksaker i Hörsalen, och på barnavdelningen får du veta var dina leksaker kommer ifrån. Välkommen!

MÅNDAG

UNGDOMSGÄNG I FÖRORTEN

Måndag 4/5 Trappscenen kl 12.30

Akademisk kvart i samarbete med Göteborgs universitet. Föreläsare: Susanne Liljeholm Hansson, institutionen för socialt arbete.

GUSTAF DALÉN I ORD OCH BILD

Måndag 4/5 Trappscenen kl 18

Peter R. Keen visar bilder och berättar om sin morfar Gustaf Dalén. Bondsonen från Stenstorp som blev uppfinnare och tog civilingenjörsexamen på Chalmers, blev VD på AGA 1909 och tilldelades Nobelpriset i fysik 1912. Ett samarbete med Göteborgs uppfinnareförening.

TISDAG

LÄSECIRKEL PÅ ENGELSKA

TISDAG 5/5 PLAN 2 KL 17.30

Vi läser och diskuterar engelska romaner och noveller. Anmälan till Mirjam 031-368 34 32.

För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)

Varje tisdag kl 10.30

Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela med babysångkonsulent Charlotte Ljung. Bokning krävs, dagen innan från kl 9. En biljett per lånekort.

För barn: Vicke Vire (2–8 månader)

Varje tisdag kl 11.30

Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Bokning krävs, dagen innan från kl 9. En biljett per lånekort.

ONSDAG

OPEN MIC

Onsdag 6/5 Trappscenen kl 18-20

Vill du dansa, läsa en dikt, sjunga eller jonglera? Scenen är öppen för dig och dina vänner, utan jury eller uttagningar. Föranmälda har förtur men du är också välkommen att bara dyka upp. Vi har tekniker, PA och mickar – allt annat får du ta med dig! Anmäl dig till: jerker.forsberg@centrum.goteborg.se. Ett samarbete med Fritid Centrum.

För barn: Läxhjälp (9-12 år)

Varje onsdag kl 16-18.

Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma!

I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund.

TORSDAG

SÖKVERKSTAD – DROP-IN

Torsdag 7/5 plan 2 kl 16-17.30

Funderar du över regeringskrisen i Sverige, vilken terapiform som Metallica använde sig av när de krisade eller hur du beter dig när du blir inbjuden på middag i Italien? Ta med dina frågor så hjälper vi dig att komma igång med att hitta svaren.

DROP-IN FÖR NYFÖRETAGARE

Torsdag 7/5 plan 2 kl 17-19

Träffa rådgivare och andra aktörer som hjälper dig till eget företagande och ger svar på dina frågor. Medverkande: Almi, Brewhouse, Coompanion, Drivhuset, Skatteverket och Stadsbibliotekets företagarinfo. Boka 15 min med en rådgivare. För mer information, mejla till: finfo@kultur.goteborg.se eller ring 031-368 33 86.

SPELKULTUR FÖR ALLA #5

Torsdag 7/5 Dynamo Game kl 18-21

Wang electronics och Dynamo presenterar Spelkultur för alla. Vi ser på dokumentärer och testar nytänkande spel. Sen diskuterar vi spelen, människorna bakom dem och hur dataspelskulturen kan bli en kultur som inkluderar människor av alla kön, sexualiteter och identiteter.

På Spelkultur för allas femte tillfälle visar vi en exposé över den mångfald av spelupplevelser som moddande erbjuder. Vi provspelar bland annat Radiator, som använder spelmotor och material från Half-Life 2, och diskuterar vad moddande kan göra för just dig!

FREDAG

TRAPPA NER MED MIDAIRCONDO OCH SANNA HARTNOR

Fredag 8/5 Hörsalen kl 17

Våren 2015 släppte Midaircondo sin fjärde fullängdare IV som spelades in live inför publik. Med bottnar i avantgardistisk ljudkonst, knivskarp elektronika, uppbruten jazz och melankolisk pop har de skapat ett verk av suggestiv, kittlande och omedelbar musik. Midaircondo består av Lisa Nordström och Lisen Rylander Löve.

Sanna Hartnor debuterade 2014 med kritikerrosade Hamnen. Det är en poetisk satir, en modern saga om Västra hamnen och andra hamnar. Boken nominerades till Katapultpriset 2015.

LÖRDAG

EN HÅLLBAR LIVSSTIL FÖR STORA OCH SMÅ

Hållbar livsstil, vad är det egentligen? Lördag 9/5 är det Fair Trade Day. Kom till biblioteket, så får du veta, lära och underhållas! Du som är inte längre är barn kan läsa om programmet i det kalendarium som riktar sig till vuxna.

Hållbar konsumtion

Lördag 9/5 Trappscenen kl 13-17

Välkommen att delta i Fair Trade Day och prata med specialister och politiker. Lyssna på föredrag och ställ frågor om konsumtion och miljö. Läs mer på: www.goteborg.se/europadirekt. Samarr. Europa Direkt och Konsument- och medborgarservice.

Kom och byt leksaker

Lördag 9/5 Hörsalen kl 13-15

Ta med leksaker som du inte längre leker med och byt mot roligare. Kul för både barn och miljön och dessutom gratis! Läs mer på www.retoy.se. Samarr. Europa Direkt och Retoy.

Var kommer dina leksaker ifrån?

Lördag 9/5 i Tellus, kl 13-13:45 (drop-in)

Följ med Retoy ut på en resa i världen och upptäck var och hur nallebjörnen och leksakståget tillverkats. Vi får också lära oss varför naturen blir glad när vi byter och lånar leksaker istället för att köpa nytt. 5-minuters film som rullar i Tellus

Hållbara kläder med Lo

Lördag 9/5 Kl 13-15 i Verkstaden

Lo får ett uppdrag är en bok om Lo som ska börja skolan och inte har någon tröja. Hur kan man få en ny tröja utan att gå till affären? Träffa Lo, pappa Noshörning och en spännande figur som bor i städskrubben i historien om den hållbara tröjan. Boken riktar sig för barn i åldrarna 5-8. När ni har läst boken finns figurerna i boken att färglägga och en gnuggis att sätta på armen. Och kanske kan ni få med boken hem. Boken är framtagen av konsument- och medborgarservice och skickades under hösten 2014 ut till samtliga elever i årskurs ett i Göteborg.

Det var en gång … Saga på svenska (från 3 år)

Varje lördag kl 15, t o m 16/5

2/5 – sagan framförs av Synneve Hagström

9/5 – sagan framförs av Teaterhuset Mölndal

16/5 – sagan framförs av Karolina Thyne

Ingen bokning, men biljett hämtas i disken från kl 14:30.

Once upon a time … Saga på engelska

很久很久以前… Saga på kinesiska

Lördag 9/5 kl 14

Sagoläsare är Jun Du. Ingen bokning, biljett eller åldersgräns.

LÄSECIRKEL PÅ UNGERSKA

Lördag 9/5 Plan 2 kl 16

Vi läser och diskuterar ungerska romaner och noveller. Ingen föranmälan behövs. Vi ses i entrén kl 14.45. Kontaktperson Maria 031-366 94 60.

SÖNDAG

För barn: Passalens musikgrupp (alla åldrar)

Söndag 10/5 kl 14 I Tellus

Häng med på en härlig musikstund för alla. Och med alla menar vi alla – liten eller stor, med eller utan funktionsnedsättning- kom så får vi det att svänga tillsammans! Passalen är en ideell förening med fritidsverksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Ingen bokning, men begränsat antal platser.

LÄSECIRKEL PÅ FINSKA

Söndag 10/5 kl 15

Vi läser och diskuterar finska romaner och noveller. Ingen föranmälan behövs. Vi ses i entrén kl 14.45. Kontaktperson Pirjo 031-368 31 98.

Kommentarer inaktiverade.