Arrangemang

Stadsbiblioteket Göteborgs program 21 – 27 september

Publicerat 21 september 2015 | Av |

Bokmässeveckan erbjuder massor av intressanta författarbesök även hos oss! Kurser, föredrag och spelkväll med fika i Dynamo är annat du kan gå på. Som vanligt är allt gratis!

Måndag

För unga: Brädspelskväll

Måndag Dynamo Game kl 17–21

Spelföreningen SARZ bjuder in till brädspelskvällar under hela hösten. Vi träffas, fikar och spelar brädspel. Passar både den erfarne spelaren och nyfikne nybörjaren.

Måndagar Plan 2 kl 17.30

Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att dyka upp. Startar 2 september.

Ipad för nybörjare 55+

Måndagar plan 2 kl 11–13

Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Du anmäler dig automatiskt för två tillfällen. Delta max en omgång under hösten. Föranmälan krävs. Vi ses i entrén kl 10.50.

Talboksdrop-in

Måndagar på Specialmedia kl 15–17

Du som är i behov av talböcker får veta hur talböcker fungerar. Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs
målsmans sällskap för att bli registrerad för egen nedladdning.

För barn: Hemliga klubben (7–9 år)

Varannan måndag start 21/9 på barnavdelningen kl 15.30–16.30
Är du nyfiken, gillar att läsa och vill träffa nya kompisar? Vi tipsar varandra om bra böcker, ta gärna med en egen favorit! Varje tillfälle avslutas i Verkstan med eget skapande. Anmälan senast 11/9 till barn.stadsbiblioteket@kultur.goteborg.se

Ange namn, ålder och telefonnummer. Anmälan gäller samtliga sju tillfällen (21/9, 5/10, 19/10, 2/11, 16/11, 30/11, 14/12). Besked om du fått plats i gruppen lämnas senast en vecka innan start.

Klassikerprat 2
Om icke vetekornet av Ngũgĩ wa Thiong’o (1938–)

Måndag plan 1 kl 18

Om icke vetekornet (1967) börjar på Uhuru-dagen, Kenyas första självständighetsdag. Mugo ses av alla i sin by som en frihetshjälte sedan han lett en hungerstrejk i ett brittiskt koncentrationsläger under självständighetskampen i Kenya. Men allt är inte vad det verkar.

Ständigt nobelpristippade författaren Ngũgĩ wa Thiong’o föddes i Kenya men lever sedan 1982 i exil. Han är en av de mest politiska afrikanska författarna i sin generation.

Föreläsare och samtalsledare: Maria Olaussen, professor i engelsk litteraturvetenskap. Samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Filmvisning: Även de döda har ett namn

måndag hörsalen kl 18.00-20.00
2010 attackerades Ship to Gaza av israelisk armé för att de försökt bryta blockaden mot Gaza. På internationellt vatten bordades skeppen av tungt beväpnade soldater och nio personer dödades. 2011 bestämmer de sig för att göra ett nytt försök. Regissören Bo Harringer följer barnläkaren Henry Ascher i hans förberedelser inför resan. I den svenska besättningen möter vi bl a Henning Mankell,  Maria-Pia Boëthius och Mattias Gardell.
Efter filmvisningen finns Bo Harringer och Henry Asher på plats för en frågestund.
Filmen visas i samarbete med Riksföreningen Folkets Bio.

Tisdag

För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)

Varje tisdag från 1/9 kl 10.30
Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela! Sångstunden leds av babysångkonsulent Charlotte Ljung. Boka biljett på www.gotlib.goteborg.se (sök efter Pelle Plutt eller klicka på Kalendarium) dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För barn: Vicke Vire (2–8 mån)

Varje tisdag från 1/9 kl 11.30
Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Boka biljett på www.gotlib.goteborg.se (sök efter Vicke Vire eller klicka på Kalendarium) dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdagar på plan 1 kl 15–17

Vi visar hur du lånar e-böcker, laddar ner tidningar med Pressreader och svarar på frågor om surfplattor, appar, sociala medier och det digitala biblioteket.

På lätt svenska

Språkträff på dagen

Tisdagar start 18/8 på Plan 2 kl 13

Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att dyka upp. Startar 1 september.

Läsecirkel med lättlästa böcker

Tisdag 16/6, 21/7, 18/8, 15/9 plan 2 kl 17.30

Vi läser och pratar om lättlästa böcker tillsammans. Anmäl dig till AnnaCarin 031-368 33 78.

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar Plan 2 kl 16.30–19

Vill du ha läxhjälp, behöver fakta till en uppsats eller bara lite studiero? Kom och plugga hos oss! Få hjälp med olika ämnen.
I samarbete med Göteborgs universitet.

Glöm Google – upptäck databaser!

Tisdagar Plan 2 kl 16.30–19

Tidningar, artiklar, skönlitteratur, biografier, stipendier, naturvetenskap, medicin, historia, geografi och juridik. Upptäck våra databaser! Där finns nästan allt. Vi hjälper dig att söka.

Budapest bortom turiststråken

Tisdag Trappscenen kl 18

Budapest hör till de mest besökta städerna i Europa. De obligatoriska turistmålen klarar du av på en förmiddag, sedan har du gott om tid att tränga in i det äkta och vardagliga – den stad som Budapestborna lever sina liv i. Hasse Nylén känner Budapest sedan tidigt åttiotal och kan inte sluta skriva nya böcker om staden. Även författaren László Sall deltar.

Läsecirkel på Franska

Tisdag Plan 2 kl 17.30

Vi läser och diskuterar franska romaner och noveller
under flera tillfällen i höst. Anmälan till Eva 031-368 34 24.

Alltid uppkopplad, Aldrig avkopplad

Onsdag 23/9 Trappscenen kl 12 FLYTTAT!

Nytt datum onsdag 7/10 Trappscenenen kl 12

Hur hänger mobilen ihop med sömn, stress och psykisk ohälsa? Sara Thomée, psykolog och forskare, talar om konsekvenserna av intensiv dator- och mobilanvändning.
Ett samarbete med Hälsolots Centrum Majorna-Linné.

Onsdag

För barn: Läxhjälp (9–12 år)

Varje onsdag från 2/9 på barnavdelningen kl 16–18

Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma! I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund.

Lätt svenska

Onsdagar  Plan 2 kl 17.30

Träna på att prata och förstå svenska. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att dyka upp. Startar 2 september.

Släktforskning

Onsdagar start plan 2 kl 13–15

Vi visar bibliotekets databaser och hjälper dig att börja släktforska. Du kan delta max 4 gånger per termin. Föranmälan krävs. Ett samarbete med GöteborgsRegionens Släktforskare.

Seniornet datorhandledning 55+

Onsdagar start plan 1 kl 10–11 och 11–12

Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post.
Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger under hösten. Föranmälan krävs.

Torsdag

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Torsdag

Plan 2 kl 16.30–19

Vill du ha läxhjälp, behöver fakta till en uppsats eller bara lite studiero? Kom och plugga hos oss! Få hjälp med olika ämnen.
I samarbete med Göteborgs universitet.

Torsdag 

Dynamo kl 16–18

För barn: Skriv- och skaparklubb (10–13 år)

Torsdag 3/9, 1/10, 29/10, 26/11 på barnavdelningen kl 17–19

Vi skriver, ritar, och skapar på utvalda teman under hela hösten och prövar tillsammans olika tekniker och uttryck. Anmäl dig i kalendariet på nätet. Anmälan avser samtliga fyra tillfällen.

Plugga med andra på biblioteket! Röda Korsets ungdomsförbund ger läxhjälp till dig i högstadiet. Läxhjälpen startar i september.

Fredag

För barn: Sagostund på ungerska

Fredag 25/9 på barnavdelningen kl 16

Sagor läses på ungerska. Ingen förbokning.

Fredagshänget (9–12 år)

Varje fredag 4/9–11/12 på barnavdelningen kl 16–17

Gillar du att träffa och hänga med kompisar? Gillar du också att spela spel, pyssla och göra roliga skapandeuppdrag? Kom till barnavdelningens Crafty Corner där vi gör olika roliga saker varje fredag. Ingen anmälan, det är bara att komma. Vi ses!

Laini Taylor

Fredag Trappscenen kl 17.30

Amerikanska crossoverförfattaren Laini Taylor är känd för sina fantasyböcker om den naturligt blåhåriga hjältinnan Karou.
I höst är hon aktuell på svenska med Gudar & monster, den tredje delen i fantasytriologin som inleddes med Mörk ängel.
Språk: engelska. I samarbete med Bazar Förlag.

Internationell Författarscen Göteborg: Hassan Blasim

Fredag Trappscenen kl 19

– Perhaps the best writer of Arabic fiction alive!
Så beskrevs den irakiska författaren och filmaren Hassan Blasim när han fick brittiska Independant Foreign Fiction Prize förra året.
I Irakisk Kristus, förbjuden i de flesta arabiska länder, skildrar Blasim det infernaliska tillståndet i dagens Irak. han har hämtat stoff från sitt eget liv i blandningen av reportage, minnen och mörk fantasy.
I samtal med Daniel Sandström. Språk: engelska.
I samarbete med Albert Bonniers förlag.

Lördag

Finskspråkig författarmatiné: Kalle Kniivilä

LAUANTAINA JUHLASALI/HÖRSALEN KLO 15

Vieraanamme kirjailija, toimittaja Kalle Kniivilä. Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö (2014). Krim on meidän – Imperiumin paluu (2015)
Putinin väkeä voitti vuoden 2014 Kanava-palkinnon, joka jaetaan vuoden parhaalle tietokirjalle. Kniivilä on Sydsvenskanin toimittaja, sekä toiminut ulkomaan-kirjeenvaihtajana Venäjällä.

Författaren och journalisten Kalle Kniivilä talar om sina böcker.

Internationell Författarscen Göteborg: Norman Manea – Ögonblick av skam

Lördag Trappscenen kl 13

Rumänska författaren Norman Manea tillbringade sin barndom i koncentrationsläger. I sina böcker skriver han om lägrets erfarenheter liksom vuxenlivet i ett totalitärt Rumänien och flykten till väst.
I senaste boken Oktober, klockan åtta skildras fyrtio år av europeiska katastrofer. Om detta och om vår närmast religiösa tro på identitetens makt, vikten av att minnas och skammens betydelse samtalar Manea med Eva Ström, läkare och poet. Språk: engelska
I samarbete med Rumänska kulturinstitutet.

För barn: Guji-guji och workshop (från 4 år)

Lördag 26/9 på barnavdelningen kl 15

Författaren och Peter Pan-pristagaren Chih-Yuan Chen besöker oss och vi lyssnar till hans bok Guji-Guji på kinesiska och svenska. En vacker och klok berättelse om att vara annorlunda, men ändå alldeles rätt! Efter sagostunden kan barnen skapa sina egna djur från boken. OBS! Begränsat antal platser, biljett hämtas i barnavdelningens disk från 14.30 samma dag. – See more at: https://www.stadsbiblioteket.nu/stadsbiblioteket-goteborgs-program-for-barn-i-september-2015/#sthash.Ku8MUZxm.dpuf

Internationell Författarscen Göteborg: Guadalupe Nettel

Lördag Trappscenen kl 16

Guadalupe Nettel fick sitt internationella genombrott med autofiktiva romanen Kroppen jag föddes i – där hon berättar om en flicka som föddes med en vit fläck på sitt högra ögas hornhinna, vilket gjorde att hon utvecklar en känslighet för det som utspelar sig i periferin – hon ser de små detaljerna som andra tycks missa. Baserat på hennes egen uppväxt i Mexico city och Frankrike under 70- och 80-talet.
Nettel har genom sitt författarskap hållit sig nära de egna upplevelserna, men var går egentligen gränsen mellan fiktion och verklighet? Och bottnar inte allt litterärt gestaltande i de egna upplevelserna? I samtal med Sonja Schwarzenberger, journalist och projektledare Arena Opinion.
Språk: Engelska.

Söndag

Mats Strandberg

Söndag Trappscenen kl 14

Mats Strandberg, en av författarna bakom dundersuccén Engelforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln), har skrivit sin första vuxenroman!
Färjan är en skräckhistoria inspirerad av Strandbergs stora idol Stephen King. Mitt i natten är Finlandsfärjan plötsligt avskärmad från omvärlden, det finns inget sätt att kontakta land. Och det finns något ondskefullt ombord.
I samarbete med Norstedts förlag.

Jonglera med Adrian (från 6 år)

Söndag 27/9 på barnavdelningen kl 14
Cirkuspedagog Magnus Jarlöv från Kulturbyrån Paradiso framför en iscensättning av Din tur, Adrian, en bilderbok om 10-årige Adrian som kämpar med dyslexi men samtidigt bär på stora cirkusdrömmar. Medverkar gör även bokens författare Helena Öberg och illustratör Kristin Lidström.

Efter programmet får du lära dig att göra egna bollar och jonglera! Begränsat antal platser.
En utställning med Kristins illustrationer ur Din tur, Adrian visas på barnavdelningen 24/9–17/10.

 

 

Kommentarer inaktiverade.