Arrangemang

Stadsbiblioteket Göteborgs program 2-8 november

Publicerat 2 november 2015 | Av |

Karin, Boye, hjärnan gillar rock’n roll, brädspel, Yvonne Hirdman, Passalens musikgrupp, Robert Azar, Ken MacLeod och Poesidagen är bara lite av vad vi erbjuder vecka 45. Arabisk sagostund, ungersk bokcirkel, handledning i lättlästa körkortsboken och hjälp med allt från databaser, till läxor, till e-böcker har vi också. Och mer!

MÅNDAG

Ipad för nybörjare 55+

Måndagar plan 2 kl 11–13
Lär dig använda iPad, surfa på internet och hitta appar. Ta med din iPad, bibliotekskort och pinkod. Du anmäler dig automatiskt för två gånger eftersom kursen är två måndagar i följd. Delta max en kursomgång under hösten.
Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Vi ses i receptionen kl 10.50.

Talboksdrop-in

Måndagar Specialmedia Plan 1 kl 15–17
Vi visar appen Legimus som används för att läsa talböcker på smarta telefoner eller surfplattor. Är du under 18 år krävs målsmans sällskap för att registreras för egen nedladdning.

Brädspelskvällar i november

Måndag 2/11, 9/11, 23/11 Dynamo kl 17–21
Nördigt är trendigt och brädspel är ett måste i höst! Vi fikar och spelar brädspel. Passar både den erfarne spelaren och den nyfikne nybörjaren. På plats finns spelföreningarna SARZ och Västspel.

På lätt svenska

Språkträffar på kvällen
Måndagar & Onsdagar Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Klassikerprat #5

Natt klockan 12 på dagen av Arthur Koestler (1905–1983)
Måndag 2/11 Plan 1 kl 18
Koestler levde ett dramatiskt liv som kommunist, krigskorrespondent, kulturman, jude och spion. Han dömdes till döden av Francoregimen men räddades i sista minuten. Det tyska originalmanuskript försvann under en dramatisk flykt undan nazisternas intåg i Paris 1940 men en engelsk översättning räddades och boken blev en världssuccé. Romanens huvudperson, den dödsdömda Rubasjov, är kalkerad på bolsjevikledaren Nikolaj Bucharin, av Lenin kallad ”partiets älskling”.

Föreläsare och samtalsledare: Yvonne Hirdman, professor, historiker, feminist och dotter till en kommunist som flydde Moskva strax innan Stalins utrensningar satte igång på allvar.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

TISDAG

För barn: Pelle Plutt (9 mån–2 år)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 10.30
Välkommen in i Tellus för att tillsammans med andra sjunga, ramsa och spela! Sångstunden leds av babysångkonsulent Charlotte Ljung. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

För barn: Vicke Vire (2–8 mån)

Varje tisdag 1/9–8/12 kl 11.30
Kom och sjung, spela och dansa tillsammans med ditt barn! Sångstunden leds av musikpedagog Caroline Hernberger. Boka i kalendariet dagen innan från kl 09. En biljett per bibliotekskort.

På lätt svenska

Språkträff på dagen
Tisdagar Plan 2 kl 13
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vi hjälper dig med SFI- och gymnasie-läxor.

Glöm google – Upptäck databaser!

Tisdagar Plan 2 kl 16.30–19 Drop-in
Tidningar, artiklar, skönlitteratur, biografier, stipendier, naturvetenskap, medicin, historia, geografi och juridik. Upptäck våra databaser! Här finns nästan allt. Vi hjälper dig att söka.

Teknikdrop-in med e-bokshjälp

Tisdagar plan 1 kl 15–17
Vi visar hur du lånar e-böcker, laddar ner tidningar med PressReader och svarar på dina frågor om surfplattor, appar, sociala medier och det digitala biblioteket.

Läsecirkel på engelska

Tisdag 3/11 plan 2 kl 17.30
Vi läser och diskuterar engelska romaner och noveller. Föranmälan krävs. Du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet.

Den läkande läsningen

Tisdag 3/11 Hörsalen kl 18
Kan man läsa sig frisk? Cecilia Pettersson, fil dr i litteratur-vetenskap och verksam vid Göteborgs universitet, samtalar med Sofia Oldin Cederwall om biblioterapi och läsning som möjliga vägar tillbaka till hälsa och välbefinnande.

I samarbete med S:t Lukas Göteborg och Bilda.

Dynamo Poetry Slam #6

Tisdag 3/11 Trappscenen kl 19–21
Är du 13–20 år och vill visa dina poetiska skills på scen? Poetry Slam är en fartfylld tävling i poesi inför publik. Mer information, tävlingsregler och anmälan via mejl: dynamo@kultur.goteborg.se

ONSDAG

Seniornet datorhandledning 55+

Onsdagar på plan 1 kl 10–11 och 11–12
Seniornet hjälper dig att börja använda dator, internet och e-post med mera. Boka en timme åt gången. Delta max tre gånger under hösten. Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se.

Hjärnan gillar rock´n roll!

Onsdag 4/11 på trappscenen kl 12–12.45
Ingibjörg Jonsdottir, professor fysisk aktivitet och hälsa pratar om hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet. Föreläsningen teckenspråkstolkas.

I samarbete med Hälsolots Centrum Majorna-Linné

Släktforskning

Onsdagar plan 2 kl 13–15
Vi visar bibliotekets databaser och hjälper dig att börja släktforska. Handledningen är individuell och du kan delta max 4 gånger under hösten. Föranmälan krävs, du kan anmäla dig i receptionen, ringa 031-368 34 00 eller boka i kalendariet på www.gotlib.goteborg.se. Avboka din plats vid förhinder. I samarbete med GöteborgsRegionens Släktforskare.

Använd databaser i ditt företagande

Onsdag 4/11 kl 14–15.30. Vi samlas i entrén
Behöver du söka information i samband med ditt företagande kommer du ha nytta av denna kurs. Vi visar företagsdatabaserna UC Selekt och Kompass.. Föranmälan krävs, klicka här.

För barn: Läxhjälp (9–12 år)

Varje onsdag 2/9–9/12 på barnavdelningen kl 16–18
Har du någon läxa som är supersvår? Eller vill du bara bli lite bättre på matte? Vi träffas i Verkstan, det är bara att komma! I samarbete med Röda Korsets Ungdomsförbund.

För barn: Läxhjälp för högstadiet

Onsdagar Dynamo kl 16–18
Röda Korsets ungdomsförbund ger läxhjälp till dig i högstadiet.

På lätt svenska

Språkträffar på kvällen
Måndagar & Onsdagar Plan 2 kl 17.30
Träna på att prata och förstå svenska.
Du behöver inte anmäla dig, det är bara att komma.

Tecknade toner

Onsdag 4/11 Trappscenen kl 19
Serietecknare Malin Biller och jazzmusikerna Nina de Heney, kontrabas, och Anna Högberg, saxofon, improviserar tillsammans fram tecknade toner. Musiken improviseras i stunden och på storbildsskärmen syns Billers penna som tecknar live till tonerna.

TORSDAG

Läxhjälp för gymnasiet och SFI

Tisdagar & Torsdagar Plan 2 kl 16.30–19
Vi hjälper dig med SFI- och gymnasie-läxor.

Lätt svenska: Körkortsboken

Torsdag 5/11, 19/11, 3/12 plan 2 kl 17.30
Lärare från körskolan hjälper dig att läsa och förstå körkortsboken.

Toni Holgersson

Torsdag 5/11 Trappscenen kl 18
Toni Holgersson är artist sedan 30 år och har Grammis-nominerats flera gånger i kategorin Folkmusik/visa. Han vann Manifestpriset för sin senaste skiva Sentimentalsjukhuset.

FREDAG

Javisst gör det ont – ett musikaliskt porträtt av Karin Boye

Fredag 6/11 Trappscenen kl 12
Operasångerska Ida Görsch och musikern Simon Ljungman framför en musikalisk föreställning och hyllning till författaren Karin Boye, 70 år efter hennes död.

Fredagshänget (9–12 år)

Varje fredag 4/9–11/12 på barnavdelningen kl 16–17
Gillar du att träffa och hänga med kompisar? Gillar du också att spela spel, pyssla och göra roliga skapandeuppdrag? Kom till barnavdelningens Crafty Corner där vi gör olika roliga saker varje fredag. Ingen anmälan, det är bara att komma. Vi ses!

Ken Macleod

Fredag 6/11 Hörsalen kl 18
Flerfaldigt prisbelönta brittiska science fiction-författaren Ken MacLeod håller ett samtal om skrivandet, idéerna och så klart om science fiction. Han är aktuell med romanen Descent, fylld med mysterier, hemligheter, politik och Ryan, som ser något mystiskt falla från himlen strax utanför hemstaden i Skottland.

Poesidagen 2015

Fredag 6/11 Trappscenen kl 18

Sara Hallström

Gunnar Harding

Gabriel Itkes-Sznap

Maria Küchen

Ulrika Nielsen

Mohamed Omar

Presentatör: Kennet Klemets. Musik: Joachim Nordwall.

I samarbete med Författarcentrum Väst.

LÖRDAG

Läsecirkel på ungerska

Lördag 7/11 kl 16 (Vi ses i entrén kl 15.45)
Vi läser och diskuterar ungerska romaner och noveller. Ingen föranmälan behövs. Ansvarig är Maria 031-366 94 60.

För barn: Sagostund på arabiska med Samia Alladaa

Lördag 7/11 och 5/12 på barnavdelningen kl 14.
Ingen bokning, biljett eller åldersgräns till dessa sagostunder.

För barn: Sagostund med Karolina Thyne (från 3 år)

Lördag 7/11 på barnavdelningen kl 15
Ingen förbokning, men begränsat antal platser och biljett hämtas i barnavdelningens disk från kl 14.30 samma dag.

SÖNDAG

Förnuftets auktoritet

Söndag 8/11 plan 1 kl 14
Robert Azar, doktor i litteraturvetenskap och redaktör för Tidskriften Staden, föreläser utifrån sin nya bok om upplysning och legitimitet hos La Motte, Thorild och Kundera.

För barn: Passalens musikgrupp

Söndag 8/11 på barnavdelningen kl 14
Häng med på en musikstund för alla – liten eller stor, med eller utan funktionsnedsättning – kom så får vi det att svänga tillsammans! Passalen är en ideell förening med fritidsverksamhet för unga med funktionsnedsättning. Begränsat antal platser.

Kommentarer inaktiverade.