Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Spelkultur för alla #5

Publicerat 4 maj 2015 | Av |

På jättars axlar: moddkultur för alla! Gillar du The Sims men har tröttnat på utbudet av möbler och kläder? Tycker du att det finns för lite homoerotik i Skyrim? Testa en mod!

Så länge det har funnits dataspel så har det också funnits människor som modifierat dem – som en ploj, för att förbättra ett halvkasst spel eller för att bygga något helt nytt på skelettet av det befintliga. Möjligheten att modda tillåter oss spelare att omskapa våra spel efter tycke och smak: vi kan göra allt från enkla grafikförändringar till radikala omtolkningar som ibland går tvärtemot det ursprungliga spelets tanke och mål.

Storsäljande titlar som Defense of the Ancients (DotA) och Counterstrike har börjat som modifikationer av kända spel. Idag är moddande ett vanligt verktyg för aspirerande spelutvecklare: genom att bygga på befintliga spel slipper den ensamma utvecklaren uppfinna hjulet gång på gång. På så sätt har titlar som DayZ, The Stanley Parable och Dear Esther kommit till.

Moddande har visat sig så fruktbart att vissa spel nu kommer med inbyggda möjligheter för spelaren att skapa sitt eget material och skräddarsy sin spelupplevelse. Detta ser vi till exempel i spel som Animal Crossing, The Sims och (kanske framförallt) Minecraft.

På Spelkultur för allas femte tillfälle visar vi en exposé över den mångfald av spelupplevelser som moddande erbjuder. Vi provspelar bland annat Radiator, som använder spelmotor och material från Half-Life 2, och diskuterar vad moddande kan göra för just dig! Välkommen till Stadsbiblioteket på Götaplatsen den 7 maj.

Kommentarer inaktiverade.