Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Spelkultur för alla: Make the games you wish to play

Publicerat 7 november 2015 | Av |

Berätta din historia i ett självbiografiskt dataspel! Med hjälp av verktyget Twine kan du göra text-spel helt utan förkunskaper. Inte en enda rad kod krävs, det enda du behöver göra är att skriva text och dra streck mellan lådor.

Under årets gångna avsnitt av Spelkultur för alla har vi ställt ut en mängd spel; av dessa har ett flertal varit gjorda i just Twine. Trots att verktyget är enkelt, är det genom Twine som mycket nyskapande inom spelkulturen sker. I sin bok Rise of the Videogame Zinesters argumenterar spelskaparen Anna Anthropy för att vi – allihopa – ska ta tillbaka spelkulturen från storföretag och snäva ideal. Ju fler som gör spel, desto större bredd kommer vi som spelare erbjudas, menar Anthropy.

I vårt arbete med att bredda gemenskapen kring spel har vi hittills mestadels arbetat med diskussioner och föreläsningar som metod. Men inspirerade av Anthropy tycker vi nu det är dags att ta nästa steg – fler ska bidra till spelkulturen och till utbudet av spel!

Därför kommer vår nästa episod av Spelkultur för alla, den 12 november, ta formen av en nybörjarworkshop i spelskapande. Vi använder oss av verktyget Twine, som har använts av Anna Anthropy, Merrit Kopas och Porpentine för att göra riktiga pärlor till spel. Vi inleder med en kort introduktion till hur Twine fungerar, och visar några exempel på vad som kan göras med det. Sedan är det bara att börja berätta!

Några saker att tänka på inför workshopen:

Dator
Vi kommer ha ett mindre antal datorer att låna ut, men ta gärna med din egen om du har möjlighet att göra det. Det går även bra att jobba i mindre grupper.

Din berättelse
Workshopen är 3 timmar lång, vilket i vår erfarenhet är ganska kort tid för att göra spel. Förbered dig gärna inför workshopen genom att plocka fram en berättelse, antingen en händelse från ditt liv, eller något påhittat. Vi lägger inte så stor vikt i att göra färdiga spel, utan ser detta som ett sätt att få känna på hur Twine fungerar, så oroa dig inte för att hinna klart med allting under kvällen.

OBS: Workshopen börjar kl 17!
För att ha gott om tid till workshopen så kommer vi den här gången börja en timme tidigare än vanligt, alltså kl 17. Introduktionen till Twine kör vi allra först, så kom i tid om du vill ta del av den!

Kommentarer inaktiverade.