Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Nu är det sent". Rabén & Sjögren förlag.

Sov nu, älskade unge!

Publicerat 10 oktober 2015 | Av |

Hög igenkänningsfaktor i Emma Adbåges nya bilderbok.Vem har inte försökt att få ett motsträvigt barn eller barnbarn att sova?

Den lilla flickan ligger i sängen och är arg. Hennes ansiktsuttryck säger: Jag vill inte sova! Det är kolsvart i rummet frånsett en taklampa som lyser upp den röda mattan på golvet.

Flickan har fått stoppa sin lek eftersom klockan är så mycket. ”Nu är det sent” har hennes hen-förälder påpekat. Omsorgsfullt har flickan sedan kissat, borstat tänderna, tvättat sig och kammat håret.

Föräldern har återigen påpekat: ”Nu är det sent!”

Det är så himla sent så istället för två sagor blir det bara en som blir läst innan det är dags att sova. Flickan protesterar men det hjälper inte.

Tålamodet är slut hos flickans förälder ”Sov nu” säger hen.

Men inte går det att sova när man är så pigg! Flickan börjar leka, först i sitt rum, men sedan fortsätter flickan till köket och slutligen vardagsrummet. I en fåtölj sitter hon så bekvämt, insvept i sitt lakan. Till slut blir det verkligen, verkligen sent och filmen som visas på TV:n är så sövande. Till slut sover den lilla flickan. Då är det nästan morgon.

Emma Adbåge, författare och illustratör, har skapat en stämningsfull bilderbok som jag är mycket förtjust i att läsa. Med sin humor och träffsäkerhet kommer boken säkerligen också att bli populär för alla barn upp till tre år. Det är den ålder som utgivaren Rabén & Sjögren rekommenderar, men även äldre barn tror jag kan uppskatta boken. Och definitivt kan också föräldrar och mor/farföräldrar gilla denna bilderbok!

Låna Nu är det sent! på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.