Barnböcker

Sommarbok med tomte och gröt

Publicerat 16 juli 2015 | Av |

Kaninfamiljen dansar med de andra djuren kring midsommarstången, där också fåglarna har hittat sin plats.Gårdstomten med sin röda luva spelar på sin flöjt och alla festdeltagare är glada och lekfulla.

Jag öppnar den fina och alldeles nya barnboken, Sommar i Stora skogen, som är en uppföljare till den tidigare utgivna Jul i Stora skogen. Författaren Ulf Stark och illustratören Eva Eriksson har tillsammans  skapat en stämningsfull berättelse om tomten Vrese och alla djur i Stora skogen. Möss, kaniner, ekorrar, sorkar och så herr Uggla, som har dåligt morgonhumör. Till herr Uggla beger sig de andra djuren för att få reda på vad midsommar är. Klär man granar då och håller man tal och gör verser?

Midsommaren är full av trolldom och kärlek och konstigheter. Så det är bäst att passa sej. Men några påklädda granar har jag då aldrig hört talas om”, förklarar Uggla.

Förväntansfulla är alla djuren inför den stora högtiden som de ska fira tillsammans. Björnen hjälper till med att resa midsommarstången och sedan blir det dans kring den blomsterprydda stången. På midsommarnatten får tomten Vrese besök av en älva, som i drömmen bjuder upp honom till dans som sedan pågår ända tills morgonen gryr. Näcken hörs spela vid en forsande bäck.

Det är två barnboksveteraner som står bakom Sommar i Stora skogen. Ulf Stark har sedan mitten av 1970-talet varit en flitig barn- och ungdomsförfattare. Det stora genombrottet kom med Dårfinkar och dönickar 1984. Eva Eriksson har samarbetat med flera välkända författare genom åren och har exempelvis illustrerat de populära Max-böckerna och Den vilda bebin. Jag tycker att hennes illustrationer är helt underbara med den humor och den rättframhet som är hennes alldeles egna signum. Själv kommenterade hon,  i samband med att hon fick ett tecknarstipendium från Raben & Sjögren 1986, den utgångspunkt som följer henne i sitt skapande:

”Jag tror på fullaste allvar att man blir en mer mänsklig och humoristisk människa, om man får läsa mänskliga, humoristiska böcker när man är barn”.

Unna dig själv och ditt barn denna fina bok som du med fördel lånar på Stadsbiblioteket!

 

Kommentarer inaktiverade.