Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Smarta små upptäcker skolan". Rabén & Sjögren förlag.

Detalj ur omslaget till "Smarta små upptäcker skolan". Rabén & Sjögren förlag.

Smarta små upptäcker skolan

Publicerat 6 september 2012 | Av |

Att börja skolan är en stor händelse i livet. Då är man inget lillbarn längre och måste hitta sin plats i ett större sammanhang. Man måste passa tider, hålla ordning på sina prylar och komma ihåg vad man fick i läxa.

Men för dagens barn är det inte en lika dramatisk upplevelse som för barnen på 50-talet, när jag började skolan. Då var alla små hemma hos sina mammor som var hemmafruar och skolan var verkligen en helt ny värld som man steg in i med viss skräck och bävan. Läraren var näst i rang efter Gud och Jesus och barnen satt i snörräta rader i sina bänkar.

Jag föreställer mig att det är mycket roligare att gå i skolan numera och en riktigt lustfylld aptitretare är boken Smarta små upptäcker skolan, huvudredaktör Birgitta Westin.

Här får vi möta klass1 Rönnen, deras fröken Gertrud och Hedda som ska börja ettan. Hedda har vaga föreställningar om vad som ska hända i skolan men finner sig snabbt tillrätta och blir vår ciceron i skolans värld. Innan vi lotsas in får vi se en skola i genomskärning. Vad allt finns det inte att upptäcka! Och det är bra att känna till att det finns fler vuxna med olika roller som arbetar på skolan.

Nu hänger vi med Hedda på hennes första skoldag och får sedan följa henne andra vanliga dagar. Hur går en lektion till? Och varför börjar ordet ärr inte på R?

Hedda presenterar sina klasskamrater och sin bänkkamrat Jonny. Jonny luktar gott ”för hans pappa är frisör och hans mamma har djuraffär = världens bästa blandning av gott shampo, sågspån och marsvin!”

Man får tips på roliga skriv- och mattelekar, lekar att leka på skolgården olika årstider och vad man kan hitta på när man har utflykt. Min favoritberättelse är den sanna ”Historien om vikarien”, med hög igenkänningsfaktor. Den skäggige och bohemiske vikarien hittar på allt annat än lära ut multiplikationstabellen och annat krafs som barnen lika gärna kan lära sig någon annan gång. Nej nu ska här rensas fisk, planteras frön och stoppas korv, nödvändiga kunskaper för överlevnaden. Säkert var han inspirerad av ordförande Maos kulturrevolution.

Visst var det underbart med vikarier som vände upp och ner på den vanliga lunken och bidrog med något helt annat från sin egen livserfarenhet. Själv minns jag en vittberest vikarie som  berättade om sin kamp på en klipphylla med en boa konstriktor. En av killarna i klassen skickades ut att hämta det jättelika ormskinnet, som han förvarade i sin baklucka. Han hypnotiserade oss med sina djungeläventyr i en hel vecka.

Boken innehåller 56 olika berättelser; både gamla klassiker från skolans värld och nyskrivna texter av Sveriges bästa barnboksförfattare. Det är den andra delen i serien Smarta små; den första heter Smarta små upptäcker naturen. En oumbärlig och rolig bok för smarta små som ska börja skolan!

Kommentarer inaktiverade.