Facklitteratur
Smedjegatan 1888. Foto: Wilhelm Berg.

Släktforska på Stadsbiblioteket. På bilden: Smedjegatan 1888. Foto: Wilhelm Berg.

Släktforskning på Stadsbiblioteket

Publicerat 3 juni 2014 | Av |

Släktforskar du? På Stadsbiblioteket kan du använda SVAR och AD-Online!

Att släktforska är att göra en resa i historien. Den kan bli kortare eller rent av livslång beroende på vilket mål du har med ditt arbete. Kanske är planen att upprätta ett släktträd, kanske blir du lockad att gå på djupet och ta reda på mer om dina anfäders liv för det finns ju så mycket material att söka i.

Stora mängder är nu digitala, men åtskilligt är fortfarande inte det och då gäller det att lokalisera vilket arkiv som kan ha den information du letar efter.

Digitaliseringen pågår hela tiden och för närvarande finns det tre stora databaser som du kan prenumerera på eller gå till biblioteket för att använda gratis.

Databaserna är SVAR och AD-Online. Båda två innehåller digitaliserade kyrkböcker, och det finns även domböcker, generalmönsterrullor, mantalslängder, passagerarlistor och mycket, mycket mer.

Utöver databaserna finns det också möjlighet att söka information i skivor vars information installerats på åtskilliga datorer i biblioteket. Det finns skivor för flera av de folkräkningar som gjorts vart tionde år. Du kan ta reda på när släktingarna utvandrade till Amerika i skivan Emigranten populär och en bra ingång till kyrkböckerna är även skivan Sveriges dödbok som förtecknar avlidna i Sverige från 1901-2009.

Om du är nyfiken på hur släktforskning går till finns det möjlighet att boka en bibliotekarie för en kortare introduktion, under vilken bibliotekets släktforskningsresurser presenteras.

Läs mer om hur du bokar bibliotekarie på Stadsbiblioteket här.

Läs mer om släktforskning på biblioteket här.

Alla databaser som biblioteket erbjuder kan du läsa mer om här.

Kommentarer inaktiverade.