Film

Slå ihjäl en helg med True blood!

Publicerat 25 september 2015 | Av |

Serier känns mer och mer som vår tids långfilmer. Det är senaste avsnittet av Game of Thrones man diskuterar i fikarummet och den stora frågan är om man ska ha abonnemang med Netflix eller HBO. Men om man inte vill ha något av det går det bra att låna många serier hos oss!

Vi har mängder av DVD-boxar med hela säsonger av populära serier. Dessutom är det vanlig lånetid på dem och det går alltså bra att låna tre veckor eller till och med längre om ingen står på kö och du får göra ett omlån.

Perfekt om du inte har något att göra en helg.

True Blood har hållit mig i ett järngrepp sen slutet av sommaren och är mitt tips. Det finns hela sju säsonger (alla går att låna hos oss) så det är mycket att sätta tänderna i för den som vill.

Serien handlar om en fiktiv nutid där forskare har kommit fram till en metod att framställa konstgjort blod, vilket har gjort det möjligt för vampyrer att leva öppet. Ingen vampyr behöver längre suga blod från människor för att överleva. Kyrkan rasar, många har fördomar och vampyrernas talesperson försöker hela tiden hävda att de är helt fredliga och förtjänar samma rättigheter som människor.

Seriens skapare Alan Ball är homosexuell och det går att dra många paralleller till debatten om homosexualitet i USA. Många par i serien består till exempel av en människa och en vampyr och de får försvara sig mot omvärldens åsikter och kämpa för rätten att få gifta sig. Dessutom utspelar sig serien i Louisiana och det finns anspelningar på regionens historia av rasism också.

Men vampyrerna är inte enbart harmlösa och det är många som inte är nöjda med det nya mainstreamlivet. Dessutom visar det sig att vampyrerna inte är de enda övernaturliga varelserna som levt gömda. Här finns varulvar, féer, halvgudar och hamnskiftare också.

Paret i centrum består av Sookie Stackhouse, en telepatisk servitris som aldrig varit kär innan, och Bill Compton, en 175 år gammal vampyr med ett mörkt förflutet. Här finns också en lång rad andra karaktärer. Sookies snygga men lite korkade bror Jason, Sookies argsinta bästis Tara, snygge och arrogante vampyren Eric och många fler.

Jag hade sett något enstaka avsnitt av serien innan och tyckte den var lite fånig. Hon är blond och ung, han är mörk, farlig och erfaren, ett uttjatat koncept. Sookie pratar med en sydstatsdialekt som känns överdriven, det är överlag ganska uppskruvat med karaktärer som känns mer som seriefigurer än verkliga människor.

Men så började jag titta från början och då blev det verkligen något annat. Plötsligt var allting bara väldigt underhållande och coolt. Introt hör till det bästa jag sett. Och ju mer man lär känna personerna, desto mer komplexa blir de. Sookie är långt ifrån ett oskuldsfullt våp och det är ofta hon som får rädda männen i serien.

Blir du riktigt biten har vi också böckerna av Charlaine Harris som serien är baserad på!

 

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.