Facklitteratur

Själförsvar

Publicerat 26 januari 2012 | Av |

När jag gick i skolan var matte mitt sämsta ämne. Jag tyckte att jag inte kunde och att det inte var mödan lönt att kämpa med något jag inte hade talang för. Min mattelärare sa en gång att han tittat på mina andra betyg och konstaterat att jag inte skulle behöva ha 2a i matte.

Jag fattade inte då att han menade att jag kunde ha pluggat och ansträngt mig mer, som jag gjorde i de andra ämnena, utan kände mig ännu mer korkad som inte gjorde bättre ifrån mig.

Det här kom jag att tänka på när Igor Ardoris, känd som idrottsläraren från SVT:s Klass 9A, föreläste om mental träning för unga i stadsbibliotekets hörsal i september. Jag satt på andra raden och var helt uppslukad av alla bra och inspirerande saker jag fick höra.

Något som fastnade särskilt var Ardoris humoristiska beskrivning av vad som skulle hända om små barn hade varit lika stränga och ogenerösa mot sig själva som vuxna kan vara. Barns dagar är fulla av misslyckanden. De spiller, de trillar – men de upplever sig ändå inte som helt värdelösa individer utan strävar vidare mot målet. Och gör enorma framsteg! Tänk bara på vilken skillnad det är på en ettåring och en femåring.

Vad händer med den där motivationen och strävan att utvecklas och förbättras när man växer upp? Hur kan man göra för att fortsätta lyssna till den där tron på sina förmågor istället för att klamra sig fast vid alla tvivel? Vi i publiken lyssnade ivrigt när Ardoris föreläste om hur man övar upp sig mentalt. Efter föreläsningen har jag då och då gått förbi psykologihyllan på avd 3 på jakt efter någon av Igor Ardoris böcker. Nu har jag läst boken Själförsvar – lycka och att lyckas. Boken är lika uppiggande som föreläsningen. Här finns hans tankar om mental träning på pränt. För det är träning som krävs för en positiv utveckling – medveten träning på att bli ”vår egen bästa vän”.

Evolutionen har inte hängt med på den enorma förändringen av människans tillvaro, vi är fortfarande programmerade att reagera med försiktighet och negativitet på yttre händelser ur överlevnadssynpunkt. Att reagera snabbt på potentiella hot gör dig till en bättre överlevare.

Det låter kanske tröstlöst att hålla på att jobba emot sin natur. Men Igor lyfter fram intressant forskning om motivation som gör att man känner tro på att mental träning funkar. Bland annat skriver han om ett experiment med en gädda i ett akvarium med en glassvägg som skiljer den hungriga gäddan från sin mat. Gäddan ser småfiskarna simma omkring men kommer inte åt dem. Den blir mer och mer aggressiv i sina försök och kastar sig gång på gång mot glasväggen. Till slut ger den upp. Då tar man bort glasväggen. Men gäddan har helt förlorat tron på sin förmåga så den försöker inte ens fånga fisken utan dör till slut av svält.

Det säger en del om vad en negativ tro på sig själv kan ställa till med. Inom idrotten har man länge förstått att fokusera på målen istället för att fokusera på det som är dåligt just nu. Man lär sig att hålla fokus på dit man vill nå istället för att överväldigas och hållas tillbaka av det som inte fungera nu. Och det ger resultat.

Efter att ha läst den här boken känner jag mig ganska säker på att det hade gått att prestera bättre på matteproven om jag hade börjat inse att jag kunde bli bättre.

Jag har inte läst särskilt många böcker om mental träning eller självkänsla innan jag läste Igor Ardoris bok, i tron att de skulle vara för hurtiga och skriva en på näsan typ: varför tänker du inte bara positivt så löser sig ALLT! Men Själförsvar är lätt att ta till sig och man känner sig inte klandrad för att man har såna där negativa tankar och känslor. Bara peppad att träna själförsvar!

//Sarah Markensten, bibliotekarie på barnavdelningen

Kommentarer inaktiverade.