Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Måntornet". Natur & Kultur förlag.

Detalj ur omslaget till "Måntornet". Natur & Kultur förlag.

Sindre vill till månen

Publicerat 13 november 2014 | Av |

Om en dröm att få komma till månen handlar Per Gustavssons nya bilderbok.Finns det någon chans att drömmen kan bli verklighet och finns det någon som kan hjälpa Sindre att nå sitt mål?

I början av bilderboken Måntornet spelar fem killar fotboll medan en sjätte kille står bredvid med blicken fäst upp mot himlen. Det är inte mot bollen, som just då svävar ovanför deras huvuden, som den sjätte killen, Sindre, tittar, utan mot månen.

Nej, det är ingen idé att han, trots sin fotbollsmundering, försöker vara med i matchen. Han sätter sig istället på en kulle en bit ifrån fotbollsplanen och fortsätter att drömma sig bort. Tänk om han verkligen kunde komma till månen, funderar han. Men hur ska han kunna lyckas med det?

Kanske jag kan få hjälp av cirkusartisten, han som kallar sig för ”the human cannonball”, tänker Sindre. Kanske han kan skjuta honom till månen med sin kanon? Eller så kan kanske astronauten hjälpa honom? Visst skulle väl Sindre kunna få följa med till månen i astronautens rymdraket?

Men nej, inget av detta visar sig fungera och hoppet står då till byggmästaren som möjligen kan hjälpa honom att bygga ett jättehögt torn så att han kan nå månen. Det krävs ofantliga mängder järn, bultar, stålbalkar och betong för detta projekt, säger byggmästaren till Sindre, så det är omöjligt att lyckas med det, förklarar han vidare. Det är i detta läge som vår månlängtande huvudperson kommer på en egen metod.

Per Gustavsson är bilderboksförfattaren och illustratören bakom Så gör prinsessor, som gavs ut 2003. Efter den har det kommit ut ytterligare sex böcker om Prinsessan och fyra om Prinsen, varav den första, När prinsar fångar drakar, utkom 2009. Dessa bilderböcker är mycket populära bland barn och föräldrar. Gustavson får många uppskattande läsarbrev om just prinsessböckerna. Troligen är det det faktum att  huvudpersonen är en tjej med stark drivkraft som gör att böckerna uppskattas så mycket. Sådana förebilder som prinsessan behövs ur genussynpunkt!

Däremot har han inte fått ett enda läsarbrev om sina prinsböcker, berättar han vid ett seminarium under årets Bok- och Biblioteksmässa. Där berättar han också om sin nya bilderbok och om Skuggsidan, som kom ut 2013.

Låna bilderböckerna på Göteborgs stadsbibliotek!

 

Kommentarer inaktiverade.