Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Sigge, så får man inte göra" av Daisy Hirst. Alfabeta förlag.

Sigge, så får man inte göra!

Publicerat 11 maj 2017 | Av |

Besvärande småsyskon kan vara en plåga. Det är tillräckligt jobbigt att de faktiskt existerar! Inte gör det saken bättre att de hela tiden ställer till det och skapar kaos och förstörelse  bland ens saker.

I bilderboken Sigge, så får man inte göra, med text och bild av Daisy Hirst,  översatt av Lisa Bjärbo, dyker man rätt in i barnkammaren hos Molly och Sigge. 
 
Först var det bara Molly. Det tyckte hon var bra. Sedan kom Sigge, och då blev allt annorlunda.

Molly och Sigge gillar egentligen varandra och det är bokens röda tråd. Dom hittar på roliga lekar som att namnge duvor och kasta ner grejor från våningssängen.

Men vissa dagar blir allting fel. Ärtor till lunch och en mamma som tror att man ritat en hund fast det är en häst. Som om det inte vore nog, sitter Sigge under sängen och tuggar på favoritboken.

Och när han kommer med dumma förslag, som att man kanske kan laga den med sylt, blir det helt enkelt för mycket.

Molly måste avreagera sig genom att rita odjur och tornados, samt ta ett bad.

När det så hörs förfärliga oljud, tror Molly att hennes teckning blivit verklighet. Men det var bara Sigge som ville ställa allt till rätta och laga Mollys bok med tejp! Når man inte når tejpen måste man ju använda dammsugaren och balansera på stolen och…ja då går det som det går.

 
”Gjorde du dig illa?” frågade Molly.
”Nej”, sa Sigge. ”Förlåt att jag åt på din bok”
”Det är okej”, sa Molly. ”Förlåt att jag var dum.”
 
Och att Sigge ritade färdigt Mollys bild, tyckte Molly var bra (nåja). Det är bättre att ha en bror som ställer till det, än ingen alls.
Illustrationerna är helt underbara, färgerna sprakar och känslorna manifesteras med finlir. Molly och Sigge tycks vara en sort för sig, lite osäkert om de tillhör djur- eller människosläktet.

Kommentarer inaktiverade.