Blogg, Boktips
Omslag till böckerna "Ao Haru Ride" av Io Sakisaka, VIZ Media LLC, "Sasaki and Miyano" av Sho Harusono, Yen Press, och "Daytime Shooting Star" av Mika Yamamori, VIZ Media LLC.

Omslag till böckerna "Ao Haru Ride" av Io Sakisaka, VIZ Media LLC, "Sasaki and Miyano" av Sho Harusono, Yen Press, och "Daytime Shooting Star" av Mika Yamamori, VIZ Media LLC.

Shoujoserier

Publicerat 15 februari 2024 | Av |

Kärleksveckan fortsätter med tips på manga! Vet du vad shoujomanga är?

I en TikTok-era där romantiska genrer som Romantasy och New Adult skjuter i höjden på popularitetsskalan föredrar jag personligen mina kärlekshistorier mysiga, lättsmälta och genomsyrade av den pirriga känslan av första kärlek. Pojkarna får gärna också vara så gulliga som möjligt. Med det sagt är det kanske föga förvånande att jag oftare vänder mig till mangaserier. I samband med Alla hjärtans dag tipsar jag därför om några shoujoserier som finns hos oss på Biblioteken i Göteborg som jag gärna läser flera gånger om.

En snabblektion i mangaspråket för förvirrade själar: shoujo är en typ av manga som utformas och marknadsförs specifikt till unga tjejer. En shoujomanga kan handla om vad som helst – från förverkligandet av en dröm om att bli bagare till äventyr i andra dimensioner – men den gemensamma nämnaren är att huvudpersonerna är tonåringar och att det finns ett element av kärlek. Mina specifika preferenser för mangaläsning utspelar sig dock mer än sällan i skolmiljö än i andra dimensioner.

Ao Haru Ride av Io Sakisaka

Mellanstadieeleven Futaba Yoshioka har alltid haft svårt att komma överens med killar. Men det är annorlunda med Kou. Precis när det ser ut som att hon är på väg att förstå sina känslor bättre så byter Kou skola i samband med flytt. Det är inte förrän flera år senare när hon träffar honom igen i gymnasiet som gamla begravda känslor flyter upp till ytan.

Ao Haru Ride är en berättelse i skolmiljö om att växa upp, vara sig själv, och den där första kärleken som är så svår att glömma. Det finns många shoujomangaserier i samma anda men denna är i mitt tycke en av de mysigaste.

Sasaki and Miyano (Sasaki to Miyano) av Sho Harusono

Denna mangaserie är en BL, det vill säga Boys’ Love, och BL handlar som det låter om två pojkar som blir kära.

Miyano läser väldigt mycket BL-manga men håller det för sig själv. Kan man vara kille och tycka om BL-manga? Även fast man inte själv känner att man gillar killar på det sättet?

Klasskamraten Sasaki märker Miyanos läshobby och ber nyfiket om att få låna och läsa. Miyano bestämmer sig för att inte skämmas för vad han tycker om och går med på det. Detta är början på en vänskap som bit för bit blir något mer. Gillar man söta pojkar som försöker navigera sig själva och sina känslor vill jag varmt rekommendera BL-manga i stort, det är trevande och väldigt gulliga stunder alla gånger.

Daytime Shooting Star (Hirunaka no Ryuusei) av Mika Yamamori

Suzume ska på grund av familjeomständigheter flytta från sin lilla hemstad till en farbror i Tokyo. Flytten innebär en ny start i en ny skola och att hon måste komma ut ur sitt ganska bekväma skal och skapa nya vänskapsband. Mitt i allt detta konfronteras hon med väldigt komplicerade känslor för sin nya lärare.

Daytime Shooting Star bjuder på säregna, kärvänliga karaktärer och mycket humor. Den sticker också ut med sin ganska unika tecknarstil.

Det finns en uppsjö av fler titlar att uppmärksamma i mangavärlden men på tema skola, kärlek, och pirr rekommenderar jag dessa!

Värdiga hedersomnämnanden som också finns i våra hyllor: Fruits Basket (en klassiker med en övernaturlig tvist) Ouran High School Host Club (mycket humor i denna), Say I Love You och Waiting for Spring.

Kommentarer inaktiverade.