Film

Shakespeareveckan: Resan till Melonia

Publicerat 1 november 2016 | Av |

Filmen Resan till Melonia av Per Åhlin var den första kontakten jag hade med Shakespeare som barn. Den är löst baserad på pjäsen Stormen.

Pojken Ferdinand flyr från ön Plutonia där han och andra barn är slavar i vapenfabriken. Han hamnar på ön Melonia, en grönskande och magisk ö där trollkarlen Prospero och hans dotter Miranda bor. Här bor även trädgårdsmästaren Kaliban, slav under Prospero, Stormfågeln Ariel och den excentriske poeten William som citerar Shakespeare dagarna i ända.

Ferdinand och Miranda beslutar sig för att resa till Plutonia och befria de andra barnen från skurkarna Slug och Slaggs våld. Filmen kom 1989 och innehåller mycket av det politiska läget då, till exempel miljöfrågor och kärnvapen.

Miljöerna är magiska och fantasifulla. Per Åhlins tecknande tänjer på proportioner och former (kanske känner du igen stilen från hans Karl-Bertil Jonssons julafton). Jag minns hur fascinerad jag var som barn av de fyrkantiga jordgubbarna, den mystiska fågeln som svalt en lykta och hur allting kunde växa av trollkarlen Prosperos hemliga elixir. Att filmen är en hyllning till Shakespeare är extra tydligt på den förorenade ön Plutonia, där den gamla och förfallna teatern är den enda byggnaden kvar från tiden innan Plutonia exploaterades. Teatern symboliserar även barnens väg till frihet.

Resan till Melonia är en nostalgisk barnfilmsklassiker som enligt mig håller än idag. Kända röster och en ung Robyn gör rösten till Miranda. Låna den hos oss och ge ett barn en introduktion till Shakespeare!

Missa inte Shakespeare-veckan på biblioteket! Vecka 44, 2016. Läs mer här.

Kommentarer inaktiverade.