Barnböcker, Boktips
Sorceline och Vildmarks-systrar.

Omslag till Sorceline av Douyé och Antista och omslag till Vildmarks-systrar av Stevenson, Ellis, Watters och Allen.

Serier som sommarläsning

Publicerat 28 juli 2020 | Av |

Det är inte klokt vad många bra serieböcker det kommit nu! Och kan man läsa på engelska finns det ännu fler att välja bland.

Vildmarks-systrar

Efter att ha läst John Augusts fantastiska fantasyböcker om Arlo Finch blev jag sugen på fler berättelser som utspelar sig i scoutmiljö (varför gick jag aldrig med i scouterna som barn?!) och blev jätteglad när jag hittade serieböckerna Vildmarks-systrar av författarna och illustratörerna Noelle Stevenson, Grace Ellis, Shannon Watters och Brooke Allen. Böckerna utspelar sig en sommar på Fröken Hildur Patricia Fnurr von Kanels läger för tuffa tjejer med mottot “Vänskap till max!”

Sam, April, Molly, Jo och Rebecka har förstått att skogen omkring lägret inte är någon vanlig skog. Där finns både magi, mörka krafter och massor av övernaturliga väsen. Men så är dessa kompisar inte heller vilka som helst. De har alla speciella krafter.

Varje kapitel inleds med att de ska försöka ta ett scoutmärke, till exempel “Uppe hela natten-märket”, “Säker i vatten-märket” eller “Utbrytar-märket”. Och varje gång händer något oväntat, antingen träffar de på ett fruktansvärt odjur som måste besegras eller så springer de på en gåta som måste lösas eller ett mystiskt föremål vars ursprung måste bli känt. Och alla utmaningar är såklart en del av någonting mycket större. I de tre första böckerna möter gänget dinosaurier, mytologiska gudar, sjöodjur, underjordiska gångar, onda andar, parallella världar, köttätande växter och mycket mer. Böckerna är precis som karaktärerna fulla av energi och spänning, men de är framförallt roliga och jag kommer definitivt att fortsätta följa de fem scoutvännerna som verkligen gör allt för varandra.

Sorceline

Serien har hittills kommit ut i 3 delar på svenska men finns i fler delar på engelska.

En annan serie som översatts till svenska, fast från franskan, är Silvia Douyés och Paola Antistas Sorceline. Den handlar om Sorceline som blivit antagen till sommarkurs på ön Vorn där hon ska läsa kryptozoologi. Kryptozoologi är läran om kryptider, de legendariska och mytologiska djur som människor inte längre tror på, och på ön finns både älvor, drakar, enhörningar och vampyrer! Självklart börjar det hända mystiska saker på ön. Under en utflykt hittar klassen sjuka småälvor och kort därpå förvandlas några av eleverna till statyer av glas. Som tur var har Sorceline extremt bra koll på olika väsen. Kanske lite väl bra koll för att vara en vanlig människa? Följ med henne och hennes vänner när de löser några av öns märkliga och magiska mysterier.

Det finns två delar i den här vackert illustrerade serien, den tredje kommer ut i början på augusti.

Båda Vildmarks-systrar och Sorceline passar för dig som är cirka 9 år och uppåt och är utmärkta val för den som vill besöka en annan värld!

Kommentarer inaktiverade.