Barn och unga, Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till boken "Schack matt" av Ali Hazelwood. Bonnier Carlsen.

Omslag till boken "Schack matt" av Ali Hazelwood. Bonnier Carlsen.

Schackmatt

Publicerat 7 januari 2024 | Av |

Varför inte börja året med en mysig romance och schackspelande?

Lyckan när Ali Hazelwoods karaktär Mallory prisar folkbiblioteken i boken Schackmatt (Check & Mate)! Det tackar vi för.

Boken handlar om artonåriga Mallory som till konsekvens av sin fars frånvaro är den som huvudsakligen försörjer familjen som består av en sjuk mamma och två lillasyskon. Hon har på grund av sina omständigheter gett upp drömmen om att spela schack, något hon främst gjorde med sin pappa. Men en dörr öppnas och Mallory drivs tillbaka in i den värld av schack som hon så aktivt försökt undvika. Där möter hon Nolan Sawyer, det unga geniet som korats till världsmästare.

Ni som läst Hazelwood vet att hon skriver slowburns som är svåra att lägga ner. Det är oerhört lätt att svepas in i denna berättelse om att tävla i schack och lockas till att dra fram schackbrädet själv och lära sig mer.

En sak som jag påmindes om i Mallory är hur påfrestande det ibland kunde vara att vara tonåring och reda ut sin plats och sitt ansvar i världen. Riktigt bra fångat.

Jag vill tipsa om denna även till personer som inte har en relation till eller intresse för schack. Majoriteten av handlingen involverar schackspelande, ja, men mycket fokus ligger på relationer och att hitta sig själv.

I appen Libby finns boken som e-bok på svenska och som både som ljudbok och e-bok på engelska med titeln Check & Mate.

Liknande: Serien ”The Queen’s Gambit”

Kommentarer inaktiverade.