Boktips, Facklitteratur, Klimatsmarta boktips

Detalj ur omslaget till "Scener ur hjärtat" av Malena Ernman, Beata Ernman, Greta Thunberg, Svante Thunberg. Bokförlaget Polaris.

Scener ur hjärtat

Publicerat 20 mars 2019 | Av |

Förleds inte att tro att operasångerskan Malena Ernmans öppenhjärtiga memoarer innehåller putslustiga anekdoter från operavärlden. Långt därifrån.

Det rör sig i stället om en omskakande berättelse om en familj i kris och är bitvis ganska plågsam läsning.

Dottern Greta Thunberg drabbas av svårartad anorexi i de tidiga tonåren, medan hennes syster Beata får fruktansvärda raseriutbrott, inte sällan på grund av att hon inte kan tåla lukter och ljud, med påföljden att Malena tvingas öva in sina roller i förrådet i källaren. Läsaren får följa familjens Ernman/Thunbergs helvetesvandring, som efter mycket svett och många tårar, utmynnar i att döttrarna slutligen får sina diagnoser och blir berättigade den samhälleliga hjälp de så väl behöver. Malena själv har då redan hunnit gå in i väggen.

Boken innehåller svidande kritik mot den svenska skolan och sjukvården, som, anser Malena, förutsätter att alla är stöpta i samma form. Hon pläderar för rätten att vara annorlunda. Malena fick själv diagnosen ADHD i vuxen ålder. Denna hennes “superkraft” har gjort att hon lyckats i den tuffa musikbranschen.

Det är dottern Greta som inspirerat sina föräldrar att ta del i kampen för miljön. Hon är numera världskändis och vi har kunnat följa hennes förehavanden i media. Scener ur hjärtat är bland annat tänkt att fungera som en väckarklocka, när det kommer till vår överdådiga livsstil.

Malena Ernman är aktiv på sociala medier. Hon är en van skribent och språket i boken flyter också på bra.

För egen del blev jag oväntat tagen och vill gärna rekommendera Scener ur hjärtat till läsning.


Det här är ett boktips som får oss att tänka till kring miljöfrågor. Har du tänkt på att ditt bibliotekskort är en miljövänlig grej? Lån i stället för konsumtion!

Kommentarer inaktiverade.