Arrangemang

Foto: Rebecca Wessberg

Saras bästa 2015

Publicerat 22 december 2015 | Av |

Sara jobbar med webben och sociala medier, bland annat den här bloggen. Här kommer hennes favoriter från 2015.

Bästa roman

Stoner av John Williams är romanen som gavs ut 1965 men som fått ett erkännande först nyligen. Huvudpersonen William Stoner lever också ett liv liksom i skymundan, kantat med besvikelser. Bondsonen som sviker sina föräldrar för att viga sitt liv åt den akademiska världen, ett giftermål med en vacker flicka han aldrig riktigt kan möta. Det är gripande och tragiskt många gånger, men hela tiden så välskrivet, varje ord känns noggrant uttänkt, att det är en njutning att läsa.

Bästa TV-serie

Ok, jag var nog sist i världen med att upptäcka True Blood, men å andra sidan var det väldigt härligt att inte behöva vänta på nästa säsong. Jag kunde se alltihop i ett (väldigt långt) svep.

Snygga vampyrer, kärlek, äventyr, mysterier och slagfärdig dialog. Det är så underhållande det kan bli. Dessutom är huvudpersonen Sookie Stackhouse en så charmig karaktär. Melankolisk och naiv i början, smartare, tuffare och modigare för varje säsong, samtidigt som hon är sårbar och alltid öppet visar sina känslor.

Bästa fackbok

Charmen med tarmen av Giulia Enders behöver knappast mer reklam, det var en av våra mest reserverade böcker i år. Men den är faktiskt precis så rolig och nyttig som den verkar! Här får man veta hur fantastiskt magen fungerar, hur man bäst sitter på toaletten, sambandet mellan magen och den psykiska hälsan och mycket mer. Roliga bilder illustrerar. Lite toaletthumor för den som tycker det är roligt, men mest en härligt entusiastisk och insatt hyllning till en väldigt underskattad del av våra kroppar.

Bästa skiva

Daughter’s If You Leave är skivan jag lyssnat på absolut mest i år. Vacker pop/rock med kvinnlig sångare och kanske inte så originella vid första lyssningen. Men skivan har allt jag vill ha, en vacker och känslig sångröst, melodier och rytmer som är sorgsna men ändå har ett driv, texter som balanserar på gränsen till tonårsbanala men som alltid landar på rätt sida.

Bästa barnbok

Jag har inte läst så många romaner i år men desto fler pek- och bilderböcker, säkert ett hundratal. Favoriter har kommit och gått kan man lugnt säga. En vecka ska man läsa en viss bok minst två gånger varje kväll, nästa vecka är den ”inte lolig” längre. Kanske blir det så när man har en mamma som är bibliotekarie och hela tiden kommer med nytt. Så här väljer jag helt enkelt den senaste favoriten.

Binta dansar av Eva Susso och Benjamin Chaud är en härlig bok med bara glädje. På första sidan presenteras en hel familjen. Sen blir det trummor och dans en magisk kväll. Alla familjemedlemmarna deltar på olika sätt, stampar med fötterna, trummar på trummor, svänger med rumporna och dansar och ylar. Dessutom har alla sina egna roliga ljud som ”bembeddi-bembeddi-bem”. Bilderna är färgstarka och har mycket sväng i sig.

 

 

Kommentarer inaktiverade.