Facklitteratur

Sarahs sommarläsning

Publicerat 13 augusti 2011 | Av |

I år blev sommarläsningen inte som den brukar. Vanligtvis brukar jag läsa klassiker och riktigt tjocka måste-läsa-böcker som inte hinns med någon annan tid på året. Sommarläsning brukar också alltid innebära skönlitteratur för min del.

Men i år överraskade jag mig själv med att läsa boken Äldst, yngst eller mittemellan – din placering i syskonskaran och hur den påverkar dig av Elisabeth Schönbeck (beteendevetare och småbarnspedagog). Det började med att jag och en arbetskamrat ständigt kom in på ämnet syskon och placeringen i syskonskaran. Tredje gången hon rekommenderade boken gick vi faktiskt till hyllan och då stod jag där med boken i handen. Den fick följa med hem och jag började läsa. I inledningen skriver Elisabeth Schönbeck om att det är behovet av att vara älskad och hur det tillfredställs som gör att vi formas av vår plats i syskonskaran.

Får man ett småsyskon brukar föräldrarna uppskatta att man som storasyskon är så duktig och behjälplig som möjligt och man blir då van vid att ett gott och flitigt beteende ger kärlek från föräldrarna. Ett småsyskon får inte samma krav på sig och erövrar inte föräldrakärleken genom prestation utan älskas mer för sin egen person. Stora syskon har alltså en tendens att vilja vara duktiga och ansvarstagande även i vuxen ålder och småsyskon är mer kreativa. Mellansyskonen är flexibla och diplomatiska eftersom de är vana vid att hantera både stora- och småsyskon.

Det är någon månad sen jag läste boken men jag kan fortfarande känna att jag har fått en tendens att leda in samtal på vilken placering i syskonskaran man har. Naturligtvis säger inte ens placering i syskonskaran allt om hur man blir som person och det försöker inte heller författaren ge sken av. Boken avslutas med ett familjeporträtt av klanen Kennedy som är väldigt intressant och ger en målande beskrivning av hur den stora syskonskaran formats av sin position i syskonskaran.

Om du läser boken får du veta mer om till exempel ”funktionella endabarn” och ”pseudotvillingar” och vad det innebär.

//Sarah Markensten. Sarah har precis börjat jobba hos oss och är oftast på barnavdelningen på Stadsbiblioteket. Hon är storasyster.

Kommentarer inaktiverade.