Barnböcker, Boktips

Sara bästa högläsning 2021

Publicerat 28 december 2021 | Av |

2021 har jag läst mer för mitt barn än för mig själv. och kanske inte alltid det mest nyutgivna. Men vilka böcker!

Barnböcker kan ha så många lager. Spännande äventyr för åttaåringen, gripande relationsdrama för den vuxne högläsaren, fina bilder att titta på och analysera tillsammans. 

Här är tre böcker som vi båda fått ut lika mycket av.

Haj- Jenny

Om Jenny som alla tror är så snäll och blyg men som inte alls är en mus, utan en haj! Jag kan precis känna igen känslan av att vara en tyst och duktig flicka som liten, men ha en helt annan värld inuti sig. Här blir det dessutom lite inslag av magisk realism med en talande haj, mitt bland allt det vanliga vardagstråket, och oron för kvartsamtalet där pedagogen för femtioelfte gången kommer prata om att Jenny måste räcka upp handen mer och prata högre.

Så himla fint av Lisa Lundmark om resan till att bli sitt sannaste jag.

Lindormars land

På ett sätt en klassisk fantasy-berättelse, av Frida Nilsson, om två föräldralösa fattiga bröder som kommer till en annan värld genom ett hål i marken och där får leva ett lyxigare och gladare liv tillsammans med talande djur. Samtidigt som mörka hemligheter lurar under ytan.

Men jag har aldrig läst en barnbok tidigare som problematiserar djurens människobeteende och ifrågasätter deras sanna natur. Det är också mörkare än klassisk fantasy för lågstadieåldern. Den yngre brodern kan vara grym på barns vis, och inte ens när allt är som mest idylliskt är det riktigt mysigt och lugnt. Det blir tankeväckande på riktigt, samtidigt som det är så mycket action och äventyr att det håller åttaåringens intresse uppe hela tiden. 

Rymlingarna

En vresig gubbe och ett godhjärtat barnbarn som får gubbens hjärta att smälta. Kan det bli mer rörande?

Det handlar om Gottfrid som håller sig vid liv mest genom sitt dåliga humör, och hans barnbarn som arrangerar en rymning från det deprimerande sjukhuset och tar med honom på en sista resa till huset på skärgårdsön där Gottfrid varit som lyckligast. Man känner sig nästan manipulerad under läsningen för att det är så upplagt för tårar, men ändå går det inte att stå emot det här roliga och sorgliga äventyret av Ulf Stark. De härliga färgbilderna av ALMA-prisvinnaren Kitty Crowther blir pricken över i.

Kommentarer inaktiverade.