Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "I väntan på talibanerna: Afghanistan inifrån". Ordfront förlag.

Samtal i Afghanistan

Publicerat 14 augusti 2013 | Av |

Vår bibliotekarie John rekommenderar en spännande resa i bokform. En resa som ger inblick i ett samtida Afghanistan.

För dig som vill ha mer förståelse och kunskap om Afghanistan är I väntan på Talibanerna: Afghanistan inifrån av Jesper Huor ett tips. Boken handlar om Afghanistan efter den amerikansk-ledda invasionen av landet 2001. Boken kom ut 2010 och mycket har givetvis hänt sedan dess men jag tycker ändå att det gav mycket att läsa den. Huor möter många olika människor och skriver sin bok utifrån dessa möten. Vid ett tillfälle möter han en talibanledare i en by på landsbygden och pratar med honom. I detta avsnitt får man som läsare också en förklaring till varför talibanerna i vissa delar av Afghanistan idag växer sig starka. I ett annat avsnitt diskuterar författaren med en man som är medlem i ett sällskap som försöker leva efter och sprida ateismen i ett samhälle som till stora delar präglas av tradition och religion.

Det som är bokens styrka är just att Jesper Huor skriver utifrån samtal med människor som lever sina liv eller arbetar i Afghanistan, vare sig det rör sig om isaf-soldater eller skolflickor. Detta perspektiv gör att boken ger en röst åt människor som kanske inte annars kommer till tals i skildringar av Afghanistan som land och kultur. Självklart är boken ingen heltäckande beskrivning av Afghanistan men det utger sig heller aldrig författaren ha som ambition. I väntan på Talibanerna utgör mer en ögonblicksbild från ett land med en mycket dramatisk och konfliktfylld nutidshistoria.

Som läsare tas man om inte annat med på en spännande resa och inte minst av den anledningen kan jag rekommendera boken. Låna I väntan på Talibanerna: Afghanistan inifrån på biblioteket.

Andra böcker i ämnet:

Profetens mantel: Den muslimska världen 2001-2006 av Jan Hjärpe

Skönhetsskolan i Kabul av Deborah Rodriguez

Kommentarer inaktiverade.