Arrangemang

Sapmi Pride 2016. Foto: Alice Marie Johansen.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Samedagen

Publicerat 22 januari 2018 | Av |

Söndagen efter samernas nationaldag (6/2) firas högtids­dagen med musikteater för barnen kl 13 i Tellus och på Trappscenen från kl 14.

Musikteater för barn kl 13 i Tellus:

Med Elin Teilus. Biejjvve bájttá – Solen skiner är en magisk musikteater där barnen får möta samerna och deras land Sápmi. Föreställningen är interaktiv och vi lär oss några lulesamiska ord, jojkar, upplever den samiska kulturen och får den djupa, respektfulla relationen med naturen och allt levande som den samiska traditionen bär förmedlad

Trappscenen kl 14 med följande program:

Anders Rimpi från Sameföreningen i Göteborg håller högtidstalet.

Ola Stinnebom – Aejliesvaarto, Heliga fjäll
Samisk traditionsbärare och förnyare. I mitt skapade med Gievrien/trumman finner jag kraften att vända tillbaka hem till de mina för en stund.
Ola Stinnerbom tar oss med in i det heligaste av den samiska kulturen där jojken, dansen och trumman är ett uttryck.

Fika

Anders Rimpi om samiska språket.

Timimie Märak
Politik, punk och poesi. En poet, urfolksfeminist, samisk queeraktivist under ständig utveckling – med en stark tro på stadiga och hållbara plattformar där alla tar sitt ansvar. Med Gállok som startpunkt för aktivismen och poesin har Timimie jobbat sig från norr till söder, i och utanför landet, med och utan mikrofon, på och av scenen. Timimie står i frontlinjen bland många syskon från hela Sápmi. Genom konst och föreläsningar vill den visa på hur den normativa makten försummar och fördummar. Ingen annan än ägaren av sin kropp och natur bestämmer över den.

Kommentarer inaktiverade.