Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till boken "Romantic Comedy" av Curtis Sittenfeld. Random House USA.

Omslag till boken "Romantic Comedy" av Curtis Sittenfeld. Random House USA.

Romantic comedy

Publicerat 10 maj 2023 | Av |

Det är något så otroligt medryckande i Sittenfelds sätt att skriva. Pulsen är hög och jag undrar hur det ska gå som om det vore en välskriven thriller. Detta trots att det bara handlar om komedi.

Romantic Comedy är den första boken av Curtis Sittenfeld som jag läst. Hon är en sådan där författare som jag alltid tänkt att jag ska läsa men där det liksom aldrig blivit av.

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig men det var inte det här. Trots att titeln avslöjar exakt vad boken går ut på. Det är såklart en romantisk komedi: en kvinna träffar en man, de blir kära men stöter på lite hinder, klarar sig igenom dem och blir tillsammans. Det hela är väldigt förutsägbart. Ändå är jag totalt fast i handlingen.

Romanen består av tre delar. I bokens första del möter vi Sally, en komiker som skriver sketcher åt TV-showen The Night Owls (som förkortas TNO). Showen ska uppenbarligen vara en fiktiv version av Saturday Night Live (SNL) som liksom TNO sänder live och har en ny kändisprogramledare varje vecka. Första delen av boken är skapandet av ett avsnitt, från att komikerna presenterar sina idéer för producenter och chefer till efterfesten när avsnittet har sänts.

Det är ett högt tempo. Sittenfeld har ett så fantastiskt fängslande sätt att skriva och jag får verkligen känna stressen i att skapa ett helt avsnitt på väldigt kort tid. Personligen har jag aldrig haft ett intresse för SNL mer än att jag sätt någon sketch på youtube någon enstaka gång. Efter att ha läst Sittenfelds beskrivning av hur det skulle kunna gå till bakom kulisserna såg jag på flera avsnitt.

Författaren har tagit inspiration från riktiga händelser kring kända SNL-komiker. En karaktär verkar vara baserad på den verkliga kändisen Pete Davidson som blev uppmärksammad när han dejtade superkändisen och sångaren Ariana Grande. Han har sedan dess fortsatt dejta vackra kändisar, bland annat Kim Kardashian.

Bokens Pete (som fått namnet Danny),  är också smal, blek och dejtar en vacker kändis. Detta inspirerar Sally att skriva en sketch om hur manliga komiker kan få kvinnor som är kändare och mer attraktiva än dem, men att motsvarande aldrig skulle kunna hända kvinnliga komiker. Självklart händer detta då Sally när attraktiva sångaren Noah är veckans gästprogramledare. Men hennes misstro till att en man som Noah överhuvudtaget skulle kunna vara intresserad står i vägen och de går skilda vägar.

Bokens andra del utspelar sig två år senare under USA:s totala nedstängning under pandemin. Noah och Sally börjar mejla varandra och intresset väcks på nytt. Mejlandet pågår i kanske lite väl många sidor men samtidigt är det något väldigt klassiskt romcom över det hela (vem mer har sett 1998-års film You’ve Got Mail ca tusen gånger?).

Som redan nämnt är det ganska förutsägbart. Sally har en dålig självkänsla som hela tiden gör det svårt för henne att finna lyckan hos Noah. Noah, å andra sidan, försöker förklara att han inte är så ytlig som Sallys fördomar antyder. Djupare än så blir det inte. Inte heller tror jag att författaren försöker att avfärda att det faktiskt är så att man oftare ser normalsnygga män i kändisvärlden vara tillsammans med betydligt vackrare kvinnor medan det motsatta inte är lika vanligt.

Men det var ändå något med denna bok som jag verkligen tyckte om. Det var som en frisk fläkt, en väldigt välskriven romance. Jag fick känslan av 2000-talets chicklit. I en värld med många minde bra romantiska komedier finner jag det välkommet.

Romantic Comedy har ännu inte kommit på svenska men finns på engelska som både e-bok och ljudbok i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.