Facklitteratur

Reseböcker

Publicerat 29 oktober 2012 | Av |

När jag ska ut och resa tycker jag att förberedelserna är nästan halva nöjet. Och en stor del av dem är att läsa resehandböcker.

Om du vill söka på våra guideböcker i GOTLIB kan det vara bra att veta att alla böcker av det här slaget har ordet ”resehandböcker” som ämnesord. Det innebär att du kan göra en sökning genom att kombinera det land eller stad du ska besöka (eller kanske bara fantisera om) med ordet ”resehandböcker” även om det ser lite konstigt ut. Så här till exempel: |berlin resehandböcker| eller |grekland resehandböcker|.

Det finns flera förlag som ger ut resehandböcker, de kändaste och populäraste hos oss är Lonely Planet och First Class. Här är en (väldigt grov) beskrivning av dem.

First Class

First Class är populära för att de ofta översätts till svenska och för att de har ett väldigt rikt bildmaterial. Ofta får man se till exempel museum i detalj med fina färgbilder av det mest sevärda och en översiktsbild över hela byggnaden så att man verkligen kan förbereda sitt besök.

De här böckerna passar framför allt den som vill se mycket på resmålet och som har relativt stor reskassa. Namnet ”Första klass” antyder ju att böckerna är till för den som vill ha det bästa och är beredd att betala för det. Hotell och restauranger i böckerna är oftast i mellanklass och uppåt. Nöjena tilltalar den ”mogne” resenären som kanske vill se en pjäs, åka på en utflykt och äta en trerättersmiddag.

Lonely Planet

Lonely planet är kända som backpackerns reseguide och handlar mer om att få pengarna att räcka till så mycket upplevelse som möjligt så länge som möjligt. Här finns ofta långa förteckningar över budgethotell och enkla restauranger med god mat.

Lonely planet passar den lite ”yngre” resenären som gärna upplever kultur men undviker dyra turistfällor och som kanske vill uppleva lite mer nattliv och gärna av det alternativa slaget.

Lonely planet uppdaterar sina böcker och ger ut nya upplagor hela tiden och om allt skulle översättas skulle böckerna vara gamla redan när de kom till oss. Så de flesta Lonely Planet böcker är på engelska. Speciellt om det är lite ovanliga resmål.

Lonely Planet ger också ut en serie som heter Encounter. Det är små böcker om storstäder som är perfekt anpassade för en långhelgssemester. De börjar med en genomgång av saker man inte får missa och där kan det vara sevärdheter, folkliv på en viss plats, en maträtt och liknande (alltså inte bara museer och kända byggnader). Sen kommer ett kapitel för varje stadsdel där man kan se See/Shop/Eat , alltså tips på vad man kan se, äta och handla, komplett med små beskrivningar och ett sifferkodat system på en minikarta så att man hela tiden ser var man kan gå. Längst bak finns lite fraser och viktiga telefonnummer och en större karta i en plastficka som man kan ta ut och veckla upp.

Titta på klippet från Lonely Planet om vårt närbelägna resmål Köpenhamn och känn hur reslusten vaknar!

Kommentarer inaktiverade.