Boktips, E-böcker, Facklitteratur

Omslag till "För den som reser är världen vacker" av Per J. Andersson Lind. Ordfront förlag.

Res i tanken!

Publicerat 16 april 2020 | Av |

För oss som inte kan, vill eller får resa iväg på grund av virus, miljöskäl eller av andra orsaker men ändå vill “fara iväg”, kommer här några boktips om resande och turism, historiskt och i nutid.

Per J Anderssons bok med den vackra titeln För den som reser är världen vacker. Boken innehåller allt från mer traditionellt reseberättande, från lite mer udda platser, till mera filosofiska funderingar varför vi reser och hur resandet har påverkat oss som människor. Andersson är mycket kunnig och påläst i historia, samhällsfrågor och litteratur och drar intressanta paralleller mellan dåtid och nutid. Vi får läsa om vandringar från det att vi är nomader till dagens vandringsresor, Slow travel-rörelsen, liftningens historia, den psykiatriska diagnosen Dromomani eller lära oss att kameler faktiskt inte samlar vatten i puckeln, utan fett. (Finns som e-bok)

Vår tids sätt att resa är ett relativt nytt fenomen, men rest och förflyttat oss har vi gjort i urminnes tider. Hur såg det ut innan massturismens dagar? Björn Cederberg ger i boken Turistens blick: nedslag i resandets historia en tillbakablick, huvudsakligen från 1700-talet fram till våra dagar, och vi får följa ett antal resenärer ut i världen.

I september 1786 reser en uttråkad Johann Wolfgang von Goethe iväg till sitt drömresemål Italien. Han reser med den sydgående postdiligensen och sina dagboksanteckningar skildrar han sina upplevelser. Tillsammans med Goethe och Björn Cederberg reser vi genom Italien och tar del av deras reflektioner och kunskap. I Venedig får Goethe se havet för första gången i sitt liv och ondgör sig över alla gatuförsäljare och souvenirer. Venedig var en turistmagnet redan på denna tid!

En annan resenär vi får följa är Mary Wollstonecraft, brittisk författare och feministisk filosof. 1795 reser hon som “affärsturist” till Bohuslän. Hon beklagar den svenska despotismen och gläder sig över att den “reaktionära tyrannen Gustaf III är skjuten”. Göteborg upplever hon som ren och luftig men ett centrum för smuggling och svartabörsaffärer. “Sällskapslivet hos borgerligheten i Sverige är tråkigt; alla är artiga utan att var kultiverade” och hon saknar de intellektuella samtalen som i London och Paris. Men naturen i Skandinavien ger hon högsta betyg “något vackrare har jag aldrig sett”. (Som lite kuriosa kan nämnas att Marys yngsta dotter Mary Shelley är författaren till Frankenstein).

Slutligen vill jag tipsa om två böcker med fantastiska fotografier. Den ena är boken Turist på 1800-talet: bilder från de första tågresenärerna av Fredric Bedoire. Genom bilder ur ett bortglömt fotoarkiv från Konstakademien får vi en inblick i resandet ute i Europa vilket tog fart i och med järnvägens utbyggnad under 1800-talet. Den andra boken är en reseskildring och har titeln Äntligen vilse: om konsten att resa av journalisten och författaren Jörgen Ulvsgård. Boken är ett resultat av mångåriga resor och innehåller utsökta bilder från Kongo till Qatar, från Paris till Panama och är vacker, lättläst och gripande om människor, öden och platser.

Kommentarer inaktiverade.