Film

Gastkramande franska klassiker

Publicerat 4 juni 2012 | Av |

Det finns många sorters spännande filmer. Jag gillar filmer med annorlunda och raffinerad intrig, oväntade vändningar och där spänningen hålls vid liv ända till slutscenen. Där man med enkla medel förvandlar handlingen till en thriller utan vare sig action eller våld.

Det finns en rad franska regissörer, nu alla döda, som var mästare på göra sådana.

Louis Malles Hiss till galgen (1958) börjar med att Florence Carala och hennes älskare Julien har gjort upp en perfekt plan för att döda hennes man. När Julien måste återvända till brottsplatsen händer något som inte ingick i planen. När han skall ta hissen därifrån fastnar den mellan två våningar. Under tiden stjäls hans bil av en småkriminell ung man och Florence undrar vart han tagit vägen och börjar leta efter honom. Kommer han att ta sig ur hissen i tid utan att bli upptäckt och vad händer med den unge mannen som stulit hans bil? Miles Davis musik ackompanjerar filmens stämning på bästa sätt.

Se fler filmer av Malle!

I Bruden bar svart (1968) av Francois Truffaut spelar Jeanne Moreau en kvinna som under olika förklädnader söker upp 5 män för att ta livet av dem på olika utstuderade sätt. Vad är det för gemensam nämnare de har? Halvvägs in i filmen får vi reda på orsaken som handlar om hämnd för något som hände för flera år sedan. När det drar ihop sig mot slutet är det väldigt svårt att tänka sig hur hon skall lyckas med det allra sista uppdraget.

Se fler filmer av Truffaut!

Imorgon kommer det fler tips…

//Boel Enbågen

Kommentarer inaktiverade.