Arrangemang
SB.nu Naturskyddsverket

Bild från Naturskyddsföreningen.

Rädda havets liv

Publicerat 30 september 2011 | Av |

Är framtidens hav ett livlöst hav? Vi fiskar för mycket, i värsta fall är havet tömt till år 2048. I samband med Miljövänliga Veckan besöker Göran Sunnergren Stadsbiblioteket Göteborg för att berätta om läget för fisken. Vilka arter är okej att äta och vilka bör vi undvika?

Varje höst arrangeras Miljövänliga Veckan under vecka 40. Veckan arrangeras av Naturskyddsföreningen och vill uppmuntra till konsumentmakt och hur det vi handlar påverkar miljön. I år är temat Fisk och skaldjur och hur vår konsumtion påverkar världshavens framtid.

– Vi fiskar för mycket. Om vi fortsätter att fiska som vi gör nu, kommer alla bestånd vara utfiskade inom 50 år. Europa är klart sämst i klassen. Samtidigt som vi fiskar slut på fisken i EU, köper vi också rättigheter att fiska ut fisken i andra delar av världen, säger Kajsa Garpe, fiskehandläggare på Internationella avdelningen.

Särskilt två arter lyfts fram som exempel på sådant vi som konsumenter bör undvika att äta, jätteräkor och ål. Ålen är akut hotad men Sverige har ännu inte infört ett totalt fiskestopp av ål. Jätteräkor är inte hotade av utrotning men odlingen av dem påverkar miljön och lokalbefolkningen mycket negativt.

Välkommen till stadsbiblioteket Göteborg måndag 3/10 i Lorensbergshörnan kl 18. Fri entré. Samarrangör för träffen Naturskyddsföreningen Göteborg.

Vill du veta mer? Kontakta
Annika Stigland, Stadsbiblioteket Göteborg
Telefonnummer: 031-368 33 86
E-postadress: annika.stigland@kultur.goteborg.se

Kommentarer inaktiverade.