Arrangemang, Boktips, E-böcker, Facklitteratur

1. "Med lögnen som vapen" av Erik Åsard, Historiska media förlag. 2. "Miljöframgångar" av Mats Engström, Fri tanke förlag. 3. "Protection Beyond Reach", Rädda Barnen.

Program på gång!

Publicerat 19 oktober 2020 | Av |

Europa Direkt Göteborgsregionen (EDGR) ordnar tre program under hösten med helt skilda teman men alla är lika aktuella. USA-valet närmar sig, vi lyfter klimatframgångar och situationen för ensamkommande barn och unga som fortfarande tvingas fly till Europa. Glöm inte att anmäla er så ses vi!

Vem vinner USA-valet och vad händer sedan?

Årets presidentval har kallats för det viktigaste i modern tid. Ska USA förbli ett av de mest öppna samhällena i världen eller utvecklas i alltmer auktoritär riktning, liknande den i andra länder med högerpopulistiskt styre? Vilka konsekvenser får valet för omvärlden inklusive oss i Europa? Statsvetaren Erik Åsard föreläser utifrån sina två senaste böcker Med lögnen som vapen och Hotet mot demokratin. (Böckerna finns även som e-böcker i appen Libby.)

 

Tid: Onsdag 28 oktober kl. 18.00 (insläpp från 17.30),

Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket Göteborg

 

Miljöframgångar

Det gick att avveckla freonerna, införa en av världens första koldioxidskatter och att skärpa EU:s kemikalielagar. När miljöproblemen kan framstå som oövervinnerliga är kunskap om miljöframgångar från förr till hjälp. Mats Engström, författare till boken Miljöframgångar (finns även som e-bok i appen Libby)  i samtal med Ragnhild Larsson, journalist som driver Klimatpodden.

 

Tid: Tisdag 12 november, kl. 18.00 (insläpp från 17.30),

Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket Göteborg

 

Barn på flykt i Sverige och Europa!

Rädda barnen berättar om deras nya rapport Protection Beyond Reach, där det framkommer att över 200 000 ensamkommande barn har lämnats utan tillräckligt stöd. Hur ser situationen ut för ensamkommande barn i Europa?

Thord Eriksson, författare till boken Dom som stod kvar (finns även som e-bok i appen Libby) berättar om ensamkommande unga i Sverige och alla de människor som finns runt om och hjälper till. Det är bland annat lärare, gode män, socialarbetare, kuratorer, fotbollstränare. Vad gör de och hur påverkas de ensamkommande av de nya asylreglerna?

Samtalsledare: Ulrika Nandra, journalist.

 

Tid: Måndag 1 april kl 18:00 (insläpp från 17.30)

Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket Göteborg

 

 

Glöm inte att anmäla er så ses vi!

 

Föranmälan: edgr@kultur.goteborg.se

Begränsat antal platser. Du är garanterad en plats efter bekräftelse.

 

 

Europa Direkt Göteborgsregionen följer Göteborgs Stads direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Besök inte biblioteket om du har symtom som snuva, hosta eller feber.

Tack för att du visar hänsyn och omtanke!

Kommentarer inaktiverade.