Boktips
Omslag till Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten. Albert Bonniers Förlag.

Omslag till Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten. Albert Bonniers Förlag.

Priset på vatten i Finistère

Publicerat 5 juli 2022 | Av |

Nu är sommaren här med ledighet och mer tid för läsning och avkoppling.
Två böcker som passar bra att ta med sig till stranden eller stugan, eller varför inte krypa upp i din favoritfåtölj och låt dig uppslukas och dröm dig bort till Frankrikes vackra och karga Atlantkust.

Handlingen utspelas där jorden tar slut i Europa – fin des terrae – i Finistère. Lättläst sommarläsning, men som ändå rymmer så mycket humor och klokskap.

Priset på vatten i Finistère blev en stor framgång. Den handlar om hur Bodil Malmsten sålde sin lägenhet och sitt pick och pack och begav sig iväg till Bretagne och hittade sin plats på jorden.

Hon lämnar allt bakom sig, utan att ta adjö. Malmsten skriver att: ”På samma sätt som det finns en partner för varje människa, finns det en plats. Det gäller bara att hitta sin plats […] Det gäller att vara vaken, det gäller att välja.”

Hon var tvungen att bryta upp. Hon visste vad hon åkte ifrån, men inte till vad. Så fann hon då platsen, där jorden tar slut i Europa – fin des terres, finis terrae – Finistère.

Sista boken från Finistère, tar vid där den andra slutar. Efter sju år blir författaren tvungen att lämna sitt älskade hus och sin underbara trädgård, som hon så mödosamt skapat. Trots den stora sorg som detta uppbrott innebär, skriver Malmsten med sin karaktäristiska humor och slagfärdighet. Vi får återigen möta Madame C, som enträget tjatar på sin svenska väninna att hon ska skriva en ny bok. Den andra var alltför banal, enligt Madam C.

Det är en lättläst bok, men ändå så underfundig, filosofisk och full av livsvisdom. Berättaren måste lämna sitt älskade Finistère, samtidigt som hon kämpar med att få klart den där sista boken.

Kommentarer inaktiverade.