Serier
Detalj ur omslaget till "Prins Charles känsla". Galago förlag.

Detalj ur omslaget "Prins Charles känsla". Galago förlag.

Prins Charles känsla

Publicerat 4 april 2012 | Av |

Vill du veta vad det är som är konstigt med monogami och varför Whitney Houston var så kär i sin man hur han än betedde sig mot henne? Eller varför alla par håller om varandra på konserter och sen bara ses en gång om året på en stel fika på stan när det är slut?

Då kan man läsa Prins Charles känsla av Liv Strömquist.

Det handlar om det mesta som har med relationer att göra, i serieform. Här finns asagudinnor, historiska kvinnor som hamnat i skymundan, skuggade av män och den underbara serien om presskonferensen innan Diana och Prins Charles skulle gifta sig. ”Är du kär?” frågar journalisterna. ”Ja” svarar prins Charles, ”vad nu kärlek är”.

Och hela seriealbumet är en uppgörelse och undersökning av den romantiska kärleken och tvåsamheten. Det kanske låter lite jobbigt att läsa sådär oerhört feministiska (och ofta monogamikritiska) serier. Det skulle kunna bli lite väl ilsket och ensidigt. Men det är oerhört underhållande, nästan oavsett vad man själv har för åsikt om förhållanden och kärlek, kanske just för att det blir lite provocerande men alltid genomtänkt och skratta-högt-roligt.

Dessutom är Strömquist noga med att ange sina källor, så precis när någonting verkar sådär alldeles för skruvat så visar det sig att det är noggrant återgivna citat från en viss intervju eller bok som utgör själva texten. Eller när någon historisk händelse verkar alldeles osannolik så, jodå, då finns det en seriös källa angiven med sidhänvisning och allt.

Prins Charles känsla läste jag på en dryg timme och sen har jag i två veckor försökt återberätta de roliga serierna för folk som inte har läst den.

Missa inte Ja till liv! och Einsteins fru också.

Kommentarer inaktiverade.