Barnböcker

Detalj från omslaget till Under ett rabarberblad av Lena Sjögren. Norstedts förlag.

Poesi för barn

Publicerat 4 november 2016 | Av |

Ibland hör jag att Krakel Spektakels pappa Lennart Hellsings böcker är lite svåra att läsa för barn. Jag tror att det är för att en har en bild av att allt måste gå att förstå.

I Hellsings böcker går inte allt att förstå, orden kan vara svåra, meningarna krångliga. MEN, om en släpper det där och försöker läsa rytmiskt och inlevelsefullt, så blir dikterna nästan som sånger och då kan det hända att en inte tänker på att en måste förstå allt som en läser. För vi måste faktiskt inte förstå allt. Inte sagt att det inte finns enkla, förståeliga och ack så geniala dikter av Hellsing! Vad sägs till exempel Humlan:

Humlan kan inte flyga
för vingarna är för små
Den struntar i allt vad man säger
och flyger ändå.
Säg mig du lilla humla
hur går den där flykten till?
Men humlan den brumlar och mumlar
Man kan allt man vill.     

Dikten finns i boken Nu är det djur igen som går att låna på Stadsbiblioteket.

Men skrivs det någon ny poesi för barn då? Ja, tack och lov finns det några bokförlag som tagit sig i kragen.  I år, 2016 har vi sett flera exempel på nya diktböcker av några av våra mest älskade barnboksförfattare. En eloge till dem!

Systrarna Emma och Lisen Adbåge har tillsammans gjort boken Halsen rapar, hjärtat slår, som är en diktbok för åldrarna 3-6 år, men jag håller med om bokens undertitel: Rim för 0-100 år! Tack, systrarna Adbåge! Jag har testat dikterna på människor i åldrarna 7, 13 och 42 – de älskar dem lika mycket som jag. Det är roligt, sorgligt, finurligt, tänkvärt och fantastiskt roligt att högläsa. Vad ska jag välja? Det blir en sorglig och en skojig, Doftkoftan:

Knackar på din ytterdörr
ringer på din telefon
det blir aldrig mer som förr
du har flyttat härifrån

Ingen öppnar inget svar
men det ligger kvar en kofta
den du hade när du var
frusen och det var du ofta

Koftan luktar som du gjorde
doften sitter kvar där än
jag gör nåt som jag inte borde
lägger den i ryggsäcken

Eller Farsans hästar:

Farsan fyra hästar har
en är elak
en är rar
en den bara skuttar
en den bara pruttar

För de lite äldre har Mårten Melin kommit ut med ännu en diktsamling: Att vara eller inte vara : dikter om dig. Mårten har en fantastisk förmåga att fånga barns funderingar och känslor och omvandla dessa till dikter. Och ännu ett bilderboksmästerverk med naturnära dikter och bilder har Lena Sjögren skapat. Boken heter Under ett rabarberblad : verser för människor och djur.

Halsen rapar, hjärtat slår ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.