Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Petit, monstret". Alfabeta förlag.

Petits dubbelliv

Publicerat 4 november 2013 | Av |

Isol är 2013 års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ALMA. Hon är bl.a. bilderbokskonstnär och skapar bilderböcker med humor och allvar för alla med ett barnasinne.

Isol var nyligen på Göteborgsbesök för att delta i seminarier på Bok & Bibliotek. Hon hann också med att leda workshops för förväntansfulla barn på ett par av Göteborgs bibliotek. Isol, som kommer från Buenos Aires, har skrivit ett tiotal böcker där hon själv står för både text och bild. En av böckerna handlar om Petit, som är en liten kille. Ibland är han snäll och då leker hand med sin hund Tadeo. Han hittar på sagor som han läser för de andra barnen och Petit är också snäll mot sin morfar.

Men ibland är Petit dum. Han drar tjejerna i håret, hittar på lögner och kastar sten mot duvorna. Han vägrar dessutom att låna ut sina leksaker.

Petit försöker förstå varför han är dum ibland och snäll ibland. Han blir förvirrad över varför han inte förstår hur det hänger ihop med hans känslor och beteende.

”Om han är dum som drar Laura i håret – varför sätter hon sig då alltid bredvid honom?” funderar han. Och är Petit i själva verket ett monster, undrar han? Jag är nog en snäll-dum pojke säger han till sin mamma som är en förstående sådan. Själv skulle Petit vilja ha en handbok som förklarar det han inte förstår.

Färgskalan i Isols bilderbok växlar mellan ljust och mörkt. När Petit är snäll är bilderna ljusa, och när han är dum blir färgskalan mörkare. Bilderboken om Petit har en allvarlig text men bilderna är humoristiska. Med väldigt få ord lyckas Isol säga det nödvändiga och harmonin är total mellan text och illustration.

Hunden Tadeo är Petits trogna följeslagare i boken oavsett den sinnesstämning som Petit befinner sig i. Tadeo är avvaktande när Petit behöver lugn och ro, men är alltid redo för en promenad om Petit är på det humöret. Framförallt älskar Tadeo när Petit kliar honom på magen, liggandes på rygg i sängen. Då nästan kiknar han.

Låna bilderboken Petit, monstret eller andra böcker av IsolGöteborgs Stadsbibliotek!

 

Kommentarer inaktiverade.