Film

Penanmannen från Basel

Publicerat 4 juli 2013 | Av |

Varför inte inleda semestern med något riktigt originellt och angeläget?

Dokumentärfilmen Tong Tana : en resa till Borneos inre liknar inget annat du har sett!

Under sex år lever den excentriske schweiziske miljöaktivisten Bruno Manser med ursprungsbefolkningen penanerna på Borneo. Med sin mohikanfrisyr, sina runda glasögon och sina totala hängivenhet knockade han mig redan för drygt 20 år sedan – det måste ha varit i Hagabions salonger – denne särling som frivilligt väljer bort hela konsumtionssamhället för ett liv i djungeln. Tillsammans med penanerna för Bruno Manser en hård kamp mot politiker och skogsbolag för att rädda regnskogen. Omvärlden nås av denna historia och självaste Steven Spielberg blir intresserad.

Nu blir det ingen spelfilm av Spielberg, men däremot gör ett svenskt filmteam 1989 med Jan Röed och Fredrik von Krusenstjerna i spetsen en mycket intressant dokumentation av penanernas situation. I filmen Tong Tana: en resa i Borneos inre får vi i mycket långsam takt följa detta nomadfolk, varvat med intervjuer med Bruno Manser, i deras ständiga flyttande, jakten på föda och också en viss inblick i deras tankar kring vår existens.

Tolv år senare återvänder de svenska filmarna till Borneo för att göra en andra del av Tong Tana och då är det en desillusionerad och trött Bruno Manser vi möter. Kort därefter ger sig ”Penanmannen”, som denne kallats, in i djungeln igen och hörs aldrig av mer. Gåtan om hans försvinnande kommer förmodligen aldrig att lösas och personligen tror jag inte på ryktet om att penanerna själva skulle ha mördat honom.

Kommentarer inaktiverade.