Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Pelle Svanslös skola. Må bra-boken" av Maria Frensborg och Ingrid Flygare. Bonnier Carlsen förlag.

Pelle Svanslös skola. Må bra-boken

Publicerat 12 juni 2018 | Av |

Det finns en massa bra bilderböcker för att förbereda barn på BVC-besök, tandläkaren och så vidare. Men nu har det kommit en fin bok som tar upp allt i samma volym!

Här finns ett kapitel om att slå sig och bryta tassen. Ett om att gå till Kattavårdcentralen för en rutinkontroll, ett om baciller och sjukdomar, ett om tandläkaren, och ett om att hålla sig frisk.

Först kommer en liten berättelse från Pelle Svanslös värld med de välbekanta karaktärerna, och efter varje avsnitt kommer ett uppslag med ”skola”, faktarutor om att tvätta händerna, borsta tänderna och så vidare. Okej, berättelserna är väldigt styrda kring ämnet. Det blir inte lika charmigt som Pelle Svanslös-berättelser i original av Gösta Knutsson. Men alla karaktärer har sina vanliga personligheter och som vanligt är Pelle snäll och hjältemodig medan Måns elakheter alltid straffar sig. Maria Frensborg och Ingrid Flygare har gjort ett bra jobb med Pelle Svanslös-känslan i Pelle Svanslös Må-bra-boken.

Så berättelserna fungerar bra. Och det bästa är faktadelarna, speciellt den sista delen som handlar om hälsa! Här står svart på vitt allt det som man som förälder tjatar om. Att det inte är bra att äta godis varje dag. Kroppen behöver riktig mat. Det är viktigt att röra på sig och sova gott på nätterna. Och i den här formen fungerar det alldeles utmärkt! I stället för att vara mammatjat är det nya intressanta fakta som barnet nickar bekräftande om.

Låna hem inför besöket hos BVC eller tandläkaren, eller när som helst!

Kommentarer inaktiverade.