Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Bu och Bä i städtagen". Rabén & Sjögren förlag.

Detalj ur omslaget till "Bu och Bä i städtagen". Rabén & Sjögren förlag.

Pekboks-favoriter

Publicerat 28 augusti 2012 | Av |

Alfons som är femton månader upptäcker världen. Vi går tillsammans, han och jag, i den finkorniga sanden på den bohusländska ön. Jag plockar upp snäckor i olika storlekar och visar honom, och snart gör han likadant. När vi tröttnat på strandlivet läser vi böcker. Orden som jag läser försöker Alfons att härma och tillsammans upplever vi ett litet äventyr.

Överst i bokhögen ligger samlingsvolymen Maxi Max. Den innehåller tre berättelser om Max; Max kaka, Max balja och Max bil. Barbro Lindgren och Eva Erikssons böcker om Max har ungefär trettio år på nacken men trycks ständigt på nytt. Max är en härlig liten pojke med ett kavat och rättframt kroppsspråk. Själv gillar jag Max balja allra bäst; för bilderna på Max när han ska bada i baljan är alldeles extra oemotståndliga tycker jag! Men Alfons favorit av Max-böckerna är Max bil där Max leker med Lisa. Allt som rullar på hjul är av ett alldeles särskilt intresse för Alfons. Därför gillar han också att läsa pekboken Vad gör traktorn? av Julika Winter. ”Daktoo” säger Alfons med eftertryck och vi fortsätter att bläddra i den robusta pekboken. När vi tittat på alla bilderna tillsammans är det dags för nästa bok i högen.

Fåglar, utgiven på Raben & Sjögren, inbjuder läsaren att både peka och lyssna. På varje uppslag visas bilder av olika fåglar; gök, talgoxe, skata, näktergal, duva och koltrast. En liten rund markering på sidan betyder att det är här du ska trycka för att få höra fågelns läte. Alfons lär sig snabbt att hitta markeringarna på varje uppslag. Jag läser namnet på varje fågel och Alfons trycker – och lyssnar. ”Piipis” säger Alfons om fåglarna. I serien Nyfikna öron, Peka, lyssna, finns också Bondens djur, Husdjur och Djungeldjur.

Vilma är huvudperson i en serie böcker av Anna Ribbing och Lisa Gunnarsson. I Vilma säger godnatt får vi förutom huvudpersonen själv träffa apan, grisen, tigern, hunden, tanten och mamma. Till alla dessa ska Vilma säga god natt innan hon själv lägger sig.  Även om detta  är tänkt som en god natt-bok att läsa vid läggdags tycker Alfons om att läsa den här boken när som helst på dagen.

Catarina Kruusvalls Imse vimse spindel i serien Ellen och Olle sjunger är nästa pekboksfavorit för Alfons. Jag sjunger ramsan för honom samtidigt som vi tillsammans pekar på de olika bilderna. I spindelnätet klättrar en liten gumma – tills solen stiger upp och torkar bort allt regn.

Slutligen läser vi Bu och Bä i städtagen av Olof och Lena Landström. Bu och Bä ska städa men dammsugaren råkar suga upp en strumpa av misstag. När de öppnar dammsugaren för att leta efter strumpan blir huset fullt av ännu mer damm än innan de började städa! Men precis som en bra bok ska vara så blir slutet ändå gott! ”Vad bra att vi städade” säger Bä. Och nu vill Alfons ta fram den riktiga dammsugaren. Tur att vi inte längre är på stranden utan  i vår lilla semesterlägenhet där dammsugaren snabbt slukar sand och annat som vi dragit in från utflykten på stranden.

”Vad bra att vi städade” säger jag till Alfons.