Facklitteratur, Musik
Detalj ur omslaget till "Just kids". Brombergs förlag.

Detalj ur omslaget till "Just kids". Brombergs förlag.

Patti och Robert

Publicerat 4 oktober 2011 | Av |

Det är roligt med böcker man kan läsa på flera sätt. Och det är roligt med böcker som leder in i nya världar.

Just kids är en bok av polarprisvinnare Patti Smith och handlar mest om åren innan hon blev världskänd rockstjärna och poet. Och kanske allra mest om hennes relation med Robert Mapplethorpe, konstnär och fotograf som dog i AIDS 42 år gammal.

1967 kommer Patti Smith till New York med en dröm om att få ägna sig åt konsten och poesin. Hon är lång och smal med sprucken hud på magen efter ett bortadopterat barn. Hon har inga pengar. Hon är 20 år.

I New York träffar hon Robert Mapplethorpe som har samma driv och längtan och tillsammans lever de som ett utfattigt konstnärspar, i en slags febrig symbios av skapande. De läser dikter för varandra, spelar skivor dag och natt, gör målningar och collage.

Robert inser mer och mer att han är homosexuell och har relationer med andra män och Patti blir också tidvis förälskad i andra, men de återkommer alltid till varandra i en relation som nästan är syskonlik. För mig som läsare känns det, trots deras olikheter, som om de är tvillingar.

Det här är en bok som är fascinerande för den som redan är ett fan av Patti Smith. Här får man veta mycket om hur hon blev den hon är och de händelser som ledde fram till att hon blev författare och rockikon.

Men även om man inte har lyssnat på skivorna så är det ett fantastiskt tidsdokument. Det är så mycket i boken som känns märkligt främmande idag. Patti träffar alla sina samtida kändisar, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Salvador Dali, Johnny Winter. Alla hänger på samma barer, de bor på Chelsea hotel. De avgudar varandras konst och musik och ingen är ironisk eller generad eller tvivlar på att de gör något viktigt.

Som ett porträtt av en konstnärssjäl fungerar boken också. Patti Smith själv skriver aldrig något skrytsamt om sin egen talang men verkar heller aldrig ifrågasätta den. Hon är ödmjuk och grandios på samma gång.

Märkligt opersonlig och nästan kall på vissa sätt, när hon aldrig tar upp barnet hon adopterat bort eller går in på sina egna känslor när Robert träffar andra och till och med prostituerar sig.

Samtidigt varm och generös mot andra. Hon verkar uppskatta de flesta hon träffar och skriver aldrig något elakt eller nedvärderande om någon.

Det ryktas om att Patti Smith kommer skriva fler böcker om sitt liv. Det får vi hoppas.
Låna dikter och skivor av Patti Smith. Och låna fotoböcker om Robert Mapplethorpes verk.

Kommentarer inaktiverade.