Film

Paterson, Paterson och Paterson

Publicerat 30 april 2019 | Av |

Den poetiske busschauffören rattar sin buss. Arbetsdagarna fylls av rutiner men det finns också tid för att skriva poesi om vardagsnära ämnen i den icke säkerhetskopierade anteckningsboken.

Paterson är en stad i delstaten New Jersey i USA. Det är också namnet på en film, med manus och regi av Jim Jarmusch.

Filmen, från 2016, kretsar kring ett ungt par i den amerikanska staden Paterson.

Huvudpersonen i filmen är en plikttrogen busschaufför som varje morgon går upp tidigt för att infinna sig i det kommunala bussgaraget för att hämta sin buss. Innan det bär av för dagens första tur hinner han med att skriva några rader i sin anteckningsbok.

Paterson, som även är namnet på huvudpersonen i denna vardagsrealistiska och fina film, skriver poesi. I sin lunchlåda har han inte bara mat utan också ett foto på Dante Aligheri, den italienske författaren och poeten med verk som Den gudomliga komedin. På  lunchrasten kommer anteckningsboken åter fram och poesin skapas.

Patersons arbetsdag är fylld av möten med passagerare, som han intresserat studerar i sin backspegel. Ofta får han också ta del av intressanta samtal som han nogsamt registrerar och analyserar. Med stort lugn rattar han, arbetsdag efter arbetsdag, sin buss i den amerikanska staden.

Paterson bor med sin flickvän Laura, som är en excentrisk men varm konstnärssjäl. Hon skapar allt från cupcakes till extremt måleri. Hon bär också på en dröm att bli countrysångerska. Till hushållet hör även hunden Marvin som kommer att få en avgörande betydelse mot slutet av filmen.

Tempot i filmen är lågt men för den skull är filmen absolut inte seg. Den är både poetisk och mycket tänkvärd. Jag njuter av att se Adam Drivers subtila tolkning av Paterson.  Likaså är spelet mellan Paterson och Laura, där de stöder varandras konstnärskap och uppmuntrar varandra i det vardagliga, så fint skildrat.

I filmen upprepas scener som kvällspromenaden med Marvin och Patersons abrupta uppvaknande i den annars så fridfulla dubbelsängen. Samma mönster med små variationer. Njutningsfullt och inte alltid förutsägbart.

Av en slump upptäckte jag den här filmen och fredagskvällen var därmed räddad. Visst är det fantastiskt att biblioteket har ett så brett urval av kvalitetsfilmer att ta del av! Paterson är en av de tusentals filmer som du kan låna alldeles gratis på Stadsbiblioteket.

Kommentarer inaktiverade.