Blogg, Boktips, E-böcker
Omslag till böckerna "Döda kvinnor förlåter inte" av Katarina Wennstam, Bookmark förlag, och "Sökaren" av Tana French, Modernista.

Omslag till böckerna "Döda kvinnor förlåter inte" av Katarina Wennstam, Bookmark förlag, och "Sökaren" av Tana French, Modernista.

Påskekrim x2

Publicerat 28 mars 2024 | Av |

I Norge finns en utmärkt tradition att läsa deckare under påsken, därav påskekrim. Här kommer tips på två heeelt olika böcker att läsa under påskhelgen!

Döda kvinnor förlåter inte

I höstas kunde Katarina Wennstam synas i intervjuer i TV iklädd sekelskiftsinspirerad dräkt. Detta i samband med att hon skulle diskutera sin senaste deckare Döda kvinnor förlåter inte som utspelar sig under 1890-talet. 

Författaren utlovade en bok om klass och kvinnors villkor under sekelskiftet, speciellt om bland annat prostitution och ofrivillig graviditet.

Läsaren får följa Fredrika, Hildur och Edit, tre unga kvinnor med olika klasstillhörighet. Tillsammans söker de upprättelse för den kvinna som hittats död i samband med en ”fosterfördrivning”. Polisen verkar inte bry sig om en sedeslös kvinna som blivit gravid utanför äktenskapet. Bokens hjältinnor ställer frågan: ”Men mannen som gjorde henne gravid då?”

Detta är den första delen i serien Sekelskiftsmorden och den höll precis vad den lovade. Det är en lagom ryslig berättelse om att vara kvinna i Stockholm under slutet av 1800-talet. Förutom mord och misär blir det detaljerade beskrivningar av klänningar och korsetter, vänskap över klasskillnader och kvinnligt snille. 

 

Sökaren

Om du snarare än färgglada klänningar vill läsa om karga irländska landskap så kanske Sökaren är något för dig. Dessutom är det inte längre kö på den!

Tana French skriver alltid originella berättelser och de är alltid väldigt välskrivna. Sökaren handlar om Cal Hooper – en pensionerad före detta polis från Chicago. Efter skilsmässa har han flyttat till den irländska landsbygden i hopp om lite lugn och ro.

Som väntat blir det inte särskilt mycket lugn. Snart får Cal återkommande besök av 12-åriga Trey som söker svar kring sin försvunna bror. Cal behöver använda sin detektivkompetens för att hitta sanningen. Den till synes idylliska byn har många mörka hemligheter under ytan, och invånarna är inte särskilt glada över att Cal rör runt bland dessa.

Sökaren finns som e-bok i Libby, och är som ljudbok på engelska. Uppföljaren har nyligen kommit ut på engelska och heter The Hunter.

Kommentarer inaktiverade.