Film

Parallella världar

Publicerat 25 augusti 2012 | Av |

Undrar om inte alla funderar på parallella universum någon gång. Speciellt efter stora händelser som att ett förhållande tar slut, ett dödsfall, eller en allvarlig sjukdom.

Hur hade det varit om det inte hade hänt, tänker man. Kan det finnas en värld där det inte hände: eller en värld där jag gifte mig med någon annan, har ett annat jobb, bor i ett annat land?

Två Science Fiction-filmer som kretsar kring detta är Another Earth och Mr Nobody.

Another Earth är den allvarligare av dem. Den börjar med att den unga studenten Rhoda sitter  i bilen, lite berusad efter att ha firat att hon kommit in på en avancerad astronomiutbildning. På radion berättar de att vetenskapsmän precis upptäckt en ny planet som ser ut precis som jorden. Det är det sista som händer innan Rhoda kör in i en annan bil och dödar en gravid kvinna och ett barn. Mannen i bilen överlever.

Rhoda får ett fängelsestraff och när hon kommer ut flera år senare är hon en främling i världen. Hon söker upp mannen vars familj hon dödade och lär känna honom utan att berätta vem hon är.

Samtidigt försöker rymdforskare få reda på mer om den nya jord-planeten och det verkar som att den andra jorden är en exakt spegelbild av vår, med samma landmassor, länder och till och med människor. Den stora frågan är vad som hänt på den andra jorden. Hände samma trafikolycka där? Vem hade Rhoda varit utan den?

Another earth är melankolisk och extremt lågbudget och avskalad för att vara science fiction. Men tankeväckande och vacker i all sin lågmäldhet. Dessutom blir jag väldigt imponerad av att Brit Marling som spelar Rhoda och egentligen är lite för vacker för att spela knepig outsider, faktiskt skrivit manus till filmen! Där fick jag för att jag tyckte att hon ”bara” var en snygg skådis…

Mr Nobody är lättsammare och mer påkostad och handlar om en pojke, Nemo, som vid sina föräldrars skilsmässa får valet att stanna med sin pappa i England eller att följa med sin mamma till USA. Beroende på vad han väljer utvecklas hans liv olika. Men det blir inte bara två liv (som i Sliding doors) utan varje val delar upp livet i allt fler möjligheter. Han gifter sig med tre olika kvinnor, blir änkeman och lämnad av samma kvinna och dör på olika sätt. I ”nutiden” är han 118 år och han berättar sin historia för en journalist som blir allt mer förvirrad.

Filmen är också oerhört spännande att se på, alla Nemos funderingar illustreras och speciellt tiden tänker han mycket på. Timelapse-sekvenser med ruttnande frukt och djur spelas upp baklänges, rök slingrar sig ur cigaretter (men kan aldrig komma in i cigaretten igen) och det är surrealistiska drömmar där alla har på sig samma kläder.

Filmen är lite kryptisk och ibland direkt fånig (speciellt 118-åringen smink och röst) men den är hela tiden underhållande och klurig.

Skriv gärna om ni har fler tips på liknande böcker eller filmer!

Kommentarer inaktiverade.