Barnböcker, Boktips
Omslag till Fardus och Malte: Papegojkaoset av Camilla Ceder och Hanna Granlund. Bonnier Carlsen.

Omslag till Fardus och Malte: Papegojkaoset av Camilla Ceder och Hanna Granlund. Bonnier Carlsen.

Papegojkaoset

Publicerat 15 juni 2021 | Av |

Läs en härlig kapitelbok med färgbilder! Mysigt och roligt om att vara vänner. Perfekt som högläsning eller kanske som en första ”vanlig” bok för det barn som är färdigt med lättläst.

Det handlar om Fardus och Malte som är bästisar fast de egentligen gillar helt olika saker. Fardus tycker mest om att läsa och skriva. Malte älskar djur och drömmer om att åka på ridläger i Tölle.

Men så får Malte plötsligt ett eget djur! Morbrodern har gett honom sin busiga papegoja Soffan och efter det blir inget sig likt. Soffan tuggar sönder Fardus fina tröja och bajsar barn i huvudet. Hon tar ett bett på varje frukt i fruktskålen och har dessutom lärt sig att ta sig ur sin egen bur. 

Fardus är måttligt road och önskar att Soffan aldrig hade kommit. Men det finns hjälp att få visar det sig.

I Tölle finns det inte bara ridläger utan även en papegojexpert. Så Fardus får släppa sin rädsla för hästar och säga till pappa att hon vill på ridläger! Men hur ska de smuggla med sig Soffan? Och hur ska Fardus slippa ifrån att rida?

Det blir många förvecklingar i den här charmiga boken som har en precis lagom balans av allvar och humor, vardag och äventyr. Som läsare får man fundera lite på hur olika två vänner kan vara och om man kan bli intresserad av något man inte alls gillade från början.

Det är bara att hoppas att det blir fler böcker om Fardus och Malte!

Papegojkaoset av Camilla Ceder och Caroline Linhult finns även som e-bok att låna i appen Libby. För att njuta av de fina färgbilderna är det kanske bäst med surfplatta och inte telefon för just den här boken. Logga in med bibliotekskort och PIN-kod så är du igång.

Kommentarer inaktiverade.