Barnböcker

Detalj ur omslaget till "När Felix blir stor". Bonnier Carlsen förlag.

På äventyr i stora världen

Publicerat 8 mars 2016 | Av |

Äntligen har Felix fått lämna serierutornas instängdhet och fått ta plats i en riktigt stor bilderbok!Där är han på sätt och vis i överläge, även om han råkar ut för besvärligheter på sin färd till, för honom, alldeles oupptäckta platser.

Det är verkligen fascinerande att ge sig in i Jan Lööfs bildvärld. Så många detaljer det finns att upptäcka i hans böcker, hur underfundigt formulerar han inte sina berättelser och hur genialiskt hänvisar han inte till historiska händelser, inte minst nutida, i sina bildsekvenser. Ända sedan jag för många år sedan tog del av Sagan om det röda äpplet, är jag ett fan av Lööf, som förra året hade ett jubileumsår eftersom han då fyllde 75 år. I samband med det utgavs När Felix blev stor.

Jan Lööf väver in sig själv i berättelsen när han kastar in Felix i bilderboksvärlden. Jag känner också igen huvudpersonen i Sagan om det röda äpplet på det första uppslaget i boken. Det är här berättelsen börjar och Felix träffar Lisa som drar honom med in till sagovärlden. De passerar en stor förseglad dörr och fram träder en helt ny värld; men är det verkligen en sagovärld? Där finns Helan och Halvan, Stalin, Fantomen, häxan i Hans och Greta, tjuvbabianer, musikrobotar, en godzilla och många, många fler. Men Felix förstår så småningom att det inte är till en sagovärld som Lisa fört honom.

Mot slutet av boken blir de varse den nutida grekiska tragedin, det vill säga den ekonomiska kris som har drabbat Grekland. De ser att alla människor här ser så ledsna ut, och Felix undrar varför folk inte har några pengar. Då träder tecknaren själv in i händelseförloppet och förklarar att ”då och då blir det trassel i det här landet”.

Felix har vid det här laget tröttnat på alltihop och deklarerar för tecknaren att han inte vill vara med i hans barnböcker längre. – ”Jag vill tillbaka till serierna.”
Men innan det hela tar slut har Felix och Lisa träffat Leif G W Person i Sherlock Holmes förklädnad. Och ett nytt hemligt Felix-äventyr får sin början. Vilken form detta äventyr får återstår att se.

Kommentarer inaktiverade.