Barnböcker, Film

Otäcka odjur

Publicerat 16 maj 2011 | Av |

Med list och mod kommer man långt!

En del bilderböcker läser man så många gånger att man nästan kan dom utantill. Ibland är inte det så himla roligt, men vissa böcker är så bra så det gör ingenting. En av de bästa bilderböckerna jag vet är Gruffalon av Julia Donaldson. Den har jag läst miljoner gånger. Men det gör inget!

Boken handlar om en smart mus, som är på promenad i skogen. Han möter en massa djur som vill äta upp honom, men musen är så smart så han lurar alla djuren att han minsann ska träffa sin farliga och läskiga kompis. Han ska träffa en gruffalo!

Vet ni inte vad en gruffalo är? Den är ett hiskeligt hemskt djur med läskiga lila taggar på ryggen, konstiga tår och en giftgadd på nosen. Hur läskig som helst alltså. Alla djuren blir så rädda för den där gruffalon att de flyr iväg och musen kan spatsera vidare genom skogen. Tills han helt plötsligt står öga mot öga med ett stort läsigt djur med lila taggar och knotiga knän. Han står öga mot öga med en gruffalo! Himmel! Hur ska den lilla musen klara sig nu? Tur att det är en så lurig mus i boken, för en så lurig och klok mus kan säkert överlista en stor och otäck gruffalo!

Gruffalon är en alldeles underbar bok om list, mod och rädsla. Den är alldeles precis lagom mysläskig och härligt rolig samtidigt. Dessutom är den på rim, översatt av Lennart Hellsing. Nu finns Gruffalon dessutom som aminerad film, den har vi ses hundra gånger i min familj. Minst.

Låna Gruffalon som bok och film hos oss.

Kommentarer inaktiverade.