Facklitteratur, Film
Wings poster. Paramount pictures

Filmen "Vingarna" med bland andra Clara Bow vann den allra första Oscarsstatyetten 1928.

Oscarsnedräkning!

Publicerat 24 februari 2011 | Av |

På söndag är det dags för den årliga Oscarsgalan. Här kommer fyra boktips på temat!

The complete book of Oscar fashion : 75 years of glamour on the red carpet av Reeve Chace. Det här är en färgsprakande genomgång av Oscarsmodet från 1920-talet och fram till 2003. Här kan du läsa om lite historik kring galan, designers som har stått bakom kreationerna och framförallt njuta av svulstiga galaklänningar.

Nicole Kidman: the biography av Lucy Ellis och Bryony Sutherland. Det här är en lite lagom skvallrig biografi om skådespelaren Nicole Kidmans händelserika liv; alltifrån uppväxtåren i Australien, hennes första kontakter med film och teater som senare ledde till en lysande karriär och en Oscarsstatyett. Äktenskapet med Tom Cruise intresserar säkert många och här finns fina bilder från en svunnen tid, långt före plastikoperationerna.

Woody om Allen. Med egna ord samtal med Stig Björkman. Woody Allen har gjort över 40 långfilmer och är således en av USA:s mest produktiva regissörer. I ett möte med den svenske författaren och filmvetaren Stig Björkman berättar han här om större delen av sina filmers tillkomst, om samarbetet med skådespelare och fotografer och om sina tankar och bakgrunden till sina olika arbeten. Man får även en inblick i Allens tidiga år som stå upp-komiker och skådespelare. Stig Björkman är en briljant intervjuare, hans kunnighet inom ämnet resulterar i mycket intressanta samtal mellan honom och Allen. Den turbulens som periodvis har präglat Allens privatliv märker man inte av här.  Björkman håller sig strikt till regissörens arbete och utelämnar  familjeangelägenheter.

101 krigsfilmer du måste se innan du dör, huvudredaktör Steven Jay Schneider. En alldeles nyinköpt filmbok för oss som är intresserade av krigsfilm (men det finns även en för gangsterfilmintresserade…!) Här presenteras krigsfilmer från 1910-talet och framåt; europeisk, asiatisk och amerikansk film. På ett kunnigt och analytiskt sätt delges fakta om mer eller mindre kända filmer och bildmaterialet är rikt.

Kommentarer inaktiverade.