Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Åse och grodan". Lilla Piratförlaget.

Om en platt groda

Publicerat 19 april 2016 | Av |

Åse har hittat en platt groda och nu vill hon visa den för Malte. Men mamma säger sen. Sen vill man sparka på.

Så Åse går in i mammas syrum och hittar stora saxen och ett blankt grönt tyg och klipper klipper klipper, fast hon vet att hon inte får.

Åse och grodan är en fin bilderbok för den går att läsa på så många sätt. Det är vardagskonflikten och kontrasten mellan Åses omedelbara behov och mammas mer praktiska tidsplan. Känslan av vanmakt och det konstiga i att vilja göra fel. Och sen på slutet, de omvända rollerna. När mamma vill titta på grodan och Åse får vara den som säger ”sen, först ska vi äta”.

Här finns det mycket att prata om för den som vill. Kan barnet som läser känna igen sig? Hur känns det inuti när man är frustrerad? Hur känns det inuti när man gjort fel och är arg på samma gång?

Men det är också den döda grodan. Som måste ha blivit överkörd flera gånger för att kunna bli så platt och hård. Vad förvånad den måste ha blivit första gången, tänker Åse. Men samtidigt har grodan en egen roll i berättelsen, som den enda bundsförvanten eller kanske den inre rösten. Grodan i burken vill faktiskt också gå till Malte men känner inte till vägen. Och grodan vet inte heller vad Åse ska göra när mamma kommer in och upptäcker allt det sönderklippta tyget.

Här tänker jag mig att man kan göra olika läsningar beroende på ålder. Min egen tvååring förstår inte riktigt att grodan är död. För honom är det kanske mest ett slags platt gosedjur. En sexåring kanske tycker att grodans sorgliga öde är huvudberättelsen.

Dessutom tycker jag om att boken tar barnet på allvar och inte gör saker så övertydliga. Precis som i en vuxenbok börjar vi mitt i handlingen, mitt på en motorväg där Åse sitter i en bil och redan har hittat grodan. Och vem är Malte? På slutet kommer han med sin pappa som har handlat. Varför går de inte direkt hem? Är Maltes pappa och Åses mamma ett par?

Ingrid Olsson och Charlotte Ramel har gjort en finstämd berättelse att läsa många gånger.

Åse och grodan ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.