Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Åse lånar en hamster". Lilla Piratförlaget.

Om en ny liten vän

Publicerat 24 maj 2017 | Av |

Åse vill inte lämna ifrån sig den lilla hamstern.Hon känner den mjuka pälsen mellan fingrarna och morrhåren som kittlar mot handen; tänk om Åse ändå kunde få låna hamstern lite till och fortsätta att gosa med den?

Åse är hos Malte och leker. Hans storasyster Lena har fått en hamster, som ännu inte fått något namn. Åse får lov av Lena att gå och bära på hamstern. Hon håller den i ett stadigt grepp. Hon får ju bara inte tappa honom! Hamstern är så liten och söt och kroppen är alldeles varm. Åse vill inte släppa taget om hamstern när mamma kommer för att hämta henne. Åse ignorerar mammas försök att få henne att ta på sig jackan och följa med mamma hem. Till slut säger Åse att hon bara ska lämna hamstern i buren först. Mamma suckar.

Åse går inte alls till buren med hamstern utan försöker att hitta ett gömställe, tillsammans med hamstern, för att undvika att behöva gå hem. Men nästan direkt hittar Malte henne och irriterat säger han att hon MÅSTE lämna ifrån sig hamstern nu på direkten.

Åse lånar en hamster är en vardagsberättelse för små barn. Den är varm, men också lite dramatisk – för visst känns det lite oroligt när hamstern i ett skede i boken plötsligt är borta. Vart kan den lilla ömtåliga varelsen ha tagit vägen?

Barn- och ungdomsförfattaren Ingrid Olsson har bland annat också skrivit om ett annat litet djur i Åse och grodan.

Illustratören Charlotte Ramel har även gjort de fina och prisbelönade illustrationerna till bilderboken Det är en gris på dagis.

Åse lånar en hamster ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.