Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Odla: steg för steg". Rabén och Sjögren.

Odla: steg för steg

Publicerat 20 juni 2018 | Av |

Ett pyttelitet frö kan växa upp och bli en hel planta. För mig som vuxen är det självklart. För ett barn helt magiskt. Och det är det ju, om man tänker efter. Här är en bok som riktar sig till barn, med just olika odlingsexperiment.

Meningen är att allt ska vara så lätt att barnet klarar (nästan) allt själv. Och projekten är lätta och relativt snabba. Inga bonsai-träd, utan potatis i hink, solros i fönstret, bönor på våt bomull.

Eller samla harpluttar i skogen och plantera för att se alla olika växter som blir av fröna som gått genom haren matsmältningssystem! Plantera krasse i en kruka med påmålat ansikte eller vilt gräs som går att klippa i olika roliga frisyrer. Och om vitlöksklyftorna i kylen börjat grodda sig kan de planteras, av vitlöksgräset och ett paket avrunnen gräddfil fixar man en smarrig färskost!

Här finns så mycket roligt att göra som väcker barnets intresse för trädgården och maten! Upplägget är väldigt pedagogiskt, som recept. Först kommer en tydlig lista med allt man behöver plocka fram, sen en illustrerad instruktion i punktform. Bilderna är en blandning av foton och teckningar, tydligt och fint.

För att barnet ska klara sig självt ska det nog gå lågstadiet minst, men inget hindrar ju att vuxen och barn gör några av grejerna ihop. Även små barn tycker det är roligt att trycka ner frön i jord och att vattna.

Låna Odla: steg för steg av Clara Lidström och Annakarin Nyberg!

Kommentarer inaktiverade.