Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Prinsessan som inte tyckte om prinsar" av Alice Brière-Haquet och Lionel Lachevêque. Opal förlag.

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar

Publicerat 7 augusti 2018 | Av |

En saga om en prinsessa som levde i ett kungarike. Berättelsen är humoristisk och slutar inte riktigt så som prinsess-sagor brukar.

Jag har läst en rolig och lite skruvad saga om en prinsessa som är tillräckligt gammal för att ingå giftermål. Kungen bjuder därför in alla prinsar som kan tänkas vara intresserade, till en bal på slottet. Prinsessan förväntas att välja någon av alla de prinsar som står på rad för att bli just den som prinsessan vill ha till äkta make.

Men prinsessan låter sig inte alls imponeras. Inte av någon enda. Inte av superhjältar med långa mantlar, inte av prinsen som kom ridande på en elefant eller starka prinsar med stora muskler. Alla kandidaterna kysser hennes hand och ber att få bli vald, men prinsessan är kallsinnig till dem alla.

”Honom vill jag inte ha” är det ständiga svaret. Till slut tappar kungen sitt tålamod och blir alldeles rasande. Men han stillar sig och beslutar att tillkalla fén. Hon måste kunna lösa situationen, tänker kungen. Och på sin vita enhörning kommer fén ridande. När prinsessan tar emot henne händer något märkligt. Något alldeles oväntat. Ja, faktiskt ett mirakel!

Prinsessan som inte tyckte om prinsar av Alice Brière-Haquet med illustrationer av Lionel Lachevêque är en underbar liten barnbok, med fantasifulla och roliga bilder. Och som det står på omslaget: ”En annorlunda prinsess-saga med ett oväntat slut”.

Kommentarer inaktiverade.